Przygotuj białkowe racuchy z jabłkiem – prosty przepis na zbilansowane śniadanie. Placuszki zazwyczaj są ubogie w białko, ale dodając twaróg czy Skyr można w szybki sposób zwięszyć ilość tego podstawowego składnika odżywczego.

Placuszki są ekspresowe w przygotowaniu, sycące a dodatek jabłka i cynamonu sprawia, że smakują genialnie.

Takie racuchy to świetna i zdrowa alternatywa kiedy masz ochotę na coś słodkiego.

 

 

białkowe racuchy z jabłkiem

Ilość porcji

2

Czas

15 min

Kalorie dla 1 porcji

370 kcal

Jak przygotować białkowe racuchy z jabłkiem?

Składniki

  • 150 g Skyru naturalnego
  • 2 jajka
  • 60 g mąki pełnoziarnistej pszennej (typ 1850)
  • 1 średnie jabłko
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1-2 szczypty cynamonu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

Jajka zmiksuj ze Skyrem, dodaj erytrytol, proszek do pieczenia, szczyptę soli i mąkę. Opcjonalnie, jeżeli lubisz, dodaj 1-2 szczypty cynamonu. Dokładnie wymieszaj.

Jabłko obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, dodaj do ciasta, ponownie wymieszaj łyżką.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i łyżką nałóż ciasto (2 łyżki na 1 placuszek). Smaż na małym ogniu (placuszki szybko się przypalają).

Z podanej ilości składników otrzymasz 6-8 placuszków co stanowi 2-3 porcje.

Informacja o składnikach odżywczych dla 1 porcji:

  • energia – 370 kcal
  • białko – 20,6 g
  • tłuszcz – 16,5 g
  • węglowodany – 34,3 g
białkowe racuchy z jabłkiem przepisy

Więcej przepisów