Przygotuj białkowe racuchy z jabłkiem – prosty przepis na zbilansowane śniadanie. Placuszki zazwyczaj są ubogie w białko, ale dodając twaróg czy Skyr można w szybki sposób zwięszyć ilość tego podstawowego składnika odżywczego.
Placuszki są ekspresowe w przygotowaniu, sycące a dodatek jabłka i cynamonu sprawia, że smakują genialnie.
Takie racuchy to świetna i zdrowa alternatywa kiedy masz ochotę na coś słodkiego.
Jak przygotować białkowe racuchy z jabłkiem?
Składniki
- 150 g Skyru naturalnego
- 2 jajka
- 60 g mąki pełnoziarnistej pszennej (typ 1850)
- 1 średnie jabłko
- 2 łyżki erytrytolu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1-2 szczypty cynamonu (opcjonalnie)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
Jajka zmiksuj ze Skyrem, dodaj erytrytol, proszek do pieczenia, szczyptę soli i mąkę. Opcjonalnie, jeżeli lubisz, dodaj 1-2 szczypty cynamonu. Dokładnie wymieszaj.
Jabłko obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, dodaj do ciasta, ponownie wymieszaj łyżką.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i łyżką nałóż ciasto (2 łyżki na 1 placuszek). Smaż na małym ogniu (placuszki szybko się przypalają).
Z podanej ilości składników otrzymasz 6-8 placuszków co stanowi 2-3 porcje.
Informacja o składnikach odżywczych dla 1 porcji:
- energia – 370 kcal
- białko – 20,6 g
- tłuszcz – 16,5 g
- węglowodany – 34,3 g