Cukinia jest genialnym, jesiennym warzywem, z którego można wyczarować smaczne i zdrowe dania. Dzisiaj przedstawiam Ci fantastyczny przepis na cukinię, ale nie faszerowaną tylko przekładaną – cukinię zapiekaną z mięsem mielonym.
Sposób jej przygotowania jest trochę inny niż tradycyjne cukinie nadziewane, bo zamiast wzdłuż cuknię należy pokroić w plastry i przełożyć ją farszem z mięsa mielonego.
Przepis jest bardzo prosty a dodatkowo farsz możesz modyfikować wedle swojego uznania, dodając grzyby, paprykę, itp.
Cukinia zapiekana z miesem mielonym podana z ryżem lub kaszą będzie świetną propozycją na obiad, ale śmiało możesz też ją zjeść na kolację.
Jeżeli lubisz cukinię sprawdź również przepis na Placuszki z cukinii i Cuknię faszerowaną chili con carne.
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym –
jak przygotować?
Składniki
- 2 cukinie (po ok. 350-400 g)
- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 4 łyżki tartej mozzarelli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Przyprawy: 1 płaska łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka suszonego czosnku, 1/2 łyżeczki suszonej papryki – słodkiej lub ostrej, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Cukinię umyj, osusz i pokrój w 0,5-1 cm plastry. Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekaj.
Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, dodaj posiekaną cebulę i natkę pietruszki oraz majeranek, suszoną paprykę i 1/2 łyżeczki suszonego czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
Przygotuj prostokątne naczynie żaroodporne. Posmaruj dno oliwą z oliwek. Plasterki cukini układaj naprzemiennie z porcją mięsa mielonego (około 1 łyżki) – lekko ściśnij, żeby mięso dobrze przylegało do cukinii. W ten sposób ułóż 3-4 rzędy i przełóż do naczynia do zapiekania.
Przygotuj sos pomidorowy – przecier pomidorowy wymieszaj z oregano, pozostałą ilością suszonego czosnku, dopraw solą i pieprzem. Otrzymanym sosem polej cukinię z mięsem a na koniec posyp tartą mozzarellą.
Zapiekaj w 180-190 st. C (termoobieg) przez 45 min.
Podawaj z ryżem basmati lub ulubioną kaszą.
Informacja o składnikach odżywczych dla 1 porcji:
- energia – 299 kcal
- białko – 32,3 g
- tłuszcz – 16,5 g
- węglowodany – 16,5 g