Cukinia zapiekana z mięsem mielonym - blog o zdrowym odchudzaniu

Cukinia jest genialnym, jesiennym warzywem, z którego można wyczarować smaczne i zdrowe dania. Dzisiaj przedstawiam Ci fantastyczny przepis na cukinię, ale nie faszerowaną tylko przekładaną – cukinię zapiekaną z mięsem mielonym.

Sposób jej przygotowania jest trochę inny niż tradycyjne cukinie nadziewane, bo zamiast wzdłuż cuknię należy pokroić w plastry i przełożyć ją farszem z mięsa mielonego.

Przepis jest bardzo prosty a dodatkowo farsz możesz modyfikować wedle swojego uznania, dodając grzyby, paprykę, itp.

Cukinia zapiekana z miesem mielonym podana z ryżem lub kaszą będzie świetną propozycją na obiad, ale śmiało możesz też ją zjeść na kolację.

Jeżeli lubisz cukinię sprawdź również przepis na Placuszki z cukinii i Cuknię faszerowaną chili con carne.

cukinia zapiekana z mięsem mielonym

Ilość porcji

4

Czas

60 min

Kalorie dla 1 porcji

299 kcal

Typ dania

Obiad, kolacja

Cukinia zapiekana z mięsem mielonym –

jak przygotować?

Składniki

  •  2 cukinie (po ok. 350-400 g)
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki tartej mozzarelli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Przyprawy: 1 płaska łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka suszonego czosnku, 1/2 łyżeczki suszonej papryki – słodkiej lub ostrej, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Cukinię umyj, osusz i pokrój w 0,5-1 cm plastry. Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekaj.

Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, dodaj posiekaną cebulę i natkę pietruszki oraz majeranek, suszoną paprykę i 1/2 łyżeczki suszonego czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.

Przygotuj prostokątne naczynie żaroodporne. Posmaruj dno oliwą z oliwek. Plasterki cukini układaj naprzemiennie z porcją mięsa mielonego (około 1 łyżki) – lekko ściśnij, żeby mięso dobrze przylegało do cukinii. W ten sposób ułóż 3-4 rzędy i przełóż do naczynia do zapiekania.

Przygotuj sos pomidorowy – przecier pomidorowy wymieszaj z oregano, pozostałą ilością suszonego czosnku, dopraw solą i pieprzem. Otrzymanym sosem polej cukinię z mięsem a na koniec posyp tartą mozzarellą.

Zapiekaj w 180-190 st. C (termoobieg) przez 45 min.

Podawaj z ryżem basmati lub ulubioną kaszą.

Informacja o składnikach odżywczych dla 1 porcji:

  • energia – 299 kcal
  • białko – 32,3 g
  • tłuszcz – 16,5 g
  • węglowodany – 16,5 g
cukinia zapiekana z mięsem mielonym przepis

Więcej przepisów