Wysokobiałkowe placuszki z serka wiejskiego są świetnym sposobem na „przemycenie” większej ilości białka do diety.
Placuszki możesz zjeść na śniadanie, lunch w pracy czy na kolację.
To idealny pomysł jeżeli „ciągnie” Cię do słodyczy i chcesz znaleść zdrową alternatywę do słodkich przekąsek.
Placuszki możesz podać z wysokobiałkowym jogurtem i ulubionymi owocami.
Wysokobiałkowe placuszki z serka wiejskiego –
jak przygotować?
Składniki
- 200 g serka wiejskiego
- 2 jajka
- 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
- 2-3 krople aromatu waniliowego np. Funky Flavors
- 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
- 1 łyżeczka budyniu waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki oleju rzepakowego lub masła klarowanego
Sposób przygotowania
Jajka wbij do miski, dodaj ksylitol i aromat waniliowy. Całość dokładnie zmiksuj na puszystą pianę.
Następnie wsyp mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Jeszcze raz zmiksuj.
Dodaj serek wiejski, wymieszaj łyżką.
Rozgrzej patelnię z olejem rzepakowym (lub masłem klarowanym) i usmaż placuszki z dwóch stron (1 łyżka ciasta to 1 placuszek).
Podawaj ze skyrem i ulubionymi owocami.
Informacja o składnikach odżywczych dla całości:
- energia – 610 kcal
- białko – 39,6 g
- tłuszcz – 28,9 g
- węglowodany – 49,2 g
Podane informacje o kaloryczności i podstawowych składnikach odżywczych nie uwzględniają kaloryczności dodatków (np. Skyru, owoców).