Wysokobiałkowe placuszki z serka wiejskiego są świetnym sposobem na „przemycenie” większej ilości białka do diety.

Placuszki możesz zjeść na śniadanie, lunch w pracy czy na kolację.

To idealny pomysł jeżeli „ciągnie” Cię do słodyczy i chcesz znaleść zdrową alternatywę do słodkich przekąsek.

Placuszki możesz podać z wysokobiałkowym jogurtem i ulubionymi owocami.

 

wysokobiałkowe placuszki z serka wiejskiego

Ilość porcji

2-3

Czas

15 min

Kalorie dla całości

610 kcal

Typ dania

Śniadanie, kolacja

Wysokobiałkowe placuszki z serka wiejskiego –

jak przygotować?

Składniki

  •  200 g serka wiejskiego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
  • 2-3 krople aromatu waniliowego np. Funky Flavors
  • 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego lub masła klarowanego

Sposób przygotowania

Jajka wbij do miski, dodaj ksylitol i aromat waniliowy. Całość dokładnie zmiksuj na puszystą pianę.

Następnie wsyp mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Jeszcze raz zmiksuj.

Dodaj serek wiejski, wymieszaj łyżką.

Rozgrzej patelnię z olejem rzepakowym (lub masłem klarowanym) i usmaż placuszki z dwóch stron (1 łyżka ciasta to 1 placuszek).

Podawaj ze skyrem i ulubionymi owocami.

 

Informacja o składnikach odżywczych dla całości:

  • energia – 610 kcal
  • białko – 39,6 g
  • tłuszcz – 28,9 g
  • węglowodany – 49,2 g

Podane informacje o kaloryczności i podstawowych składnikach odżywczych nie uwzględniają kaloryczności dodatków (np. Skyru, owoców).

przepis na wysokobiałkowe placuszki z serka wiejskiego

Więcej przepisów