Odkąd pierwszy raz spróbowałam tajską zupę curry zagościła ona w moim menu na stałe. Po prostu uwielbiam smak czerwonej pasty curry. Pasta ta jest genialna dla osób, które są na bakier z dobieraniem przypraw. Wystarczy ją dodać do dania a nabiera ono zupełnie innego smaku. Szybką zupę curry możesz ugotować z rybą, kurczakiem lub krewetkami.
Moja szybka zupa curry naradziła się, bo wiecznie brakuje mi czasu i nie mogę stać w kuchni pół dnia. Potrzebowałam przepisu na zupę, którą ugotuję w pół godziny. Udało się! Naprawdę ją polecam.
Ilość porcji
4
Czas
30 min
Kalorie dla 1 porcji
198 kcal (bez makaronu)
Typ dania
Obiad
Szybka zupa curry – jak przygotować?
Składniki
- 300 g filetu z dorsza (możesz użyć filetu z kurczaka lub krewetek)
- 300 g mrożonej mieszanki warzyw po chińsku
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego (możesz pominąć)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 puszki mleczka kokosowego lub 1 cała mleczka light
- Przyprawy: sól, pieprz (ilość według uznania)
Sposób przygotowania
Rybę (lub filet z kurczaka) pokrój w dużą kostkę. Przygotuj garnek do gotowania na parze. Nalej sporo wody (będzie później wykorzystana do ugotowania zupy). W pierwszej kolejności ugotuj warzywa (uważaj żeby ich nie rozgotować). Wyjmij je z garnka, później włóż mięso. Jeżeli masz garnek z kilkoma piętrami, możesz rybę (lub kurczaka) i warzywa gotować jednocześnie. Kiedy mięso będzie miękkie przełóż je razem z warzywami do garnka z wodą po gotowaniu na parze.
Dodaj sól, pieprz, czerwoną pastę curry, sos sojowy, sos rybny, sok z cytryny a na koniec mleczko kokosowe. Całość zagotuj. Jeżeli zupa będzie za gęsta dolej wodę.
Podawaj z makaronem pełnoziarnistym.
Informacja o składnikach odżywczych dla 1 porcji (bez makaronu):
- energia – 198 kcal
- białko – 13,4 g
- tłuszcz – 10,1 g
- węglowodany – 4,1 g