Odkąd pierwszy raz spróbowałam tajską zupę curry zagościła ona w moim menu na stałe. Po prostu uwielbiam smak czerwonej pasty curry. Pasta ta jest genialna dla osób, które są na bakier z dobieraniem przypraw. Wystarczy ją dodać do dania a nabiera ono zupełnie innego smaku. Szybką zupę curry możesz ugotować z rybą, kurczakiem lub krewetkami.

Moja szybka zupa curry naradziła się, bo wiecznie brakuje mi czasu i nie mogę stać w kuchni pół dnia. Potrzebowałam przepisu na zupę, którą ugotuję w pół godziny. Udało się! Naprawdę ją polecam.

przepis na szybką zupę curry

Ilość porcji

4

Czas

30 min

Kalorie dla 1 porcji

198 kcal (bez makaronu)

Typ dania

Obiad

Szybka zupa curry – jak przygotować?

Składniki

  • 300 g filetu z dorsza (możesz użyć filetu z kurczaka lub krewetek)
  • 300 g mrożonej mieszanki warzyw po chińsku
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego (możesz pominąć)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego lub 1 cała mleczka light
  • Przyprawy: sól, pieprz (ilość według uznania)

Sposób przygotowania

Rybę (lub filet z kurczaka) pokrój w dużą kostkę. Przygotuj garnek do gotowania na parze. Nalej sporo wody (będzie później wykorzystana do ugotowania zupy). W pierwszej kolejności ugotuj warzywa (uważaj żeby ich nie rozgotować). Wyjmij je z garnka, później włóż mięso. Jeżeli masz garnek z kilkoma piętrami, możesz rybę (lub kurczaka) i warzywa gotować jednocześnie. Kiedy mięso będzie miękkie przełóż je razem z warzywami do garnka z wodą po gotowaniu na parze.

Dodaj sól, pieprz, czerwoną pastę curry, sos sojowy, sos rybny, sok z cytryny a na koniec mleczko kokosowe. Całość zagotuj. Jeżeli zupa będzie za gęsta dolej wodę.

Podawaj z makaronem pełnoziarnistym.

Informacja o składnikach odżywczych dla 1 porcji (bez makaronu):

  • energia – 198 kcal
  • białko – 13,4 g
  • tłuszcz – 10,1 g
  • węglowodany – 4,1 g
szybka zupa curry

Więcej przepisów