Zimą lista dostępnych, świeżych warzyw jest mocno ograniczona. Z pewnością w sklepach czy na straganach nie znajdziesz tych samych produktów co wiosną czy latem. Mimo tego Twoja dieta w okresie zimowym może być nadal wartościowa i bogata w witaminy oraz minerały. Świetnym produktem, który zwiększy odżywczość Twoich posiłków, są kiełki. Z artykułu dowiesz się jakie kiełki wybierać, jak je hodować w domu i dlaczego warto po nie w ogóle sięgać.
Co zawierają kiełki?
Są prawdziwą „bombą witaminową”.
Rośliny magazynują w nasionach duże zapasy witamin , minerałów i białka, które wykorzystywane są później, w trakcie ich wzrostu. Niestety składniki odżywcze zgromadzone w nasionach są, dla człowieka, praktycznie nieprzyswajalne. Na szczęście zachodzące, podczas kiełkowania, przemiany biochemiczne sprawiają, że możemy w pełni wykorzystać bogactwo nasion.
Podczas kiełkowania substancje zapasowe rozkładane są na łatwo przyswajalne związki proste, uaktywniają się enzymy, syntetyzują witaminy oraz przeciwutleniacze. Dzięki tym procesom, powstałe związki są łatwiej przyswajane przez organizm człowieka.
Co ciekawe w ciągu tylko kilku dni bardzo szybko wzrasta zawartość poszczególnych witamin. Dla przykładu zawartość witaminy C w kiełkach nasion roślin strączkowych jest nawet 80 razy większa niż w suchych nasionach.
Kiełki są cennym źródłem m.in.:
- Witaminy A, E i C
- Witamin z grupy B
- Żelazo
- Wapń
- Magnez
- Cynk
- Selenu
- Kwasów tłuszczowych omega-3
- Białek
- Błonnika pokarmowego
Największą ilość kwasów omega-3 zawierają kiełki soi, pszenicy i gryki. W nasionach lucerny znajdują się wszystkie aminokwasy egzogenne. Największą zawartością polifenoli odznaczają się kiełki rzodkiewki, brokułu i fasoli mung.
Dlaczego warto jeść kiełki?
Ze względu na bogaty i różnorodny skład chemiczny zaliczane są do żywności funkcjonalnej, która może zapobiegać rozwojowi różnych chorób cywilizacyjnych.
Głównymi składnikami, dzięki którym można zawdzięczać tak pozytywny wpływ na organizm są przeciwutleniacze. Wykazują one działanie przeciwutleniające, immunomodulujące i przeciwnowotworowe. Mówiąc wprost kiełki zmniejszają działanie wolnych rodników a dzięki temu opóźniają procesy starzenia, regulują poziom cholesterolu dzięki czemu spowalniają rozwój miażdżycy, poprawiają odporność i gospodarkę hormonalną, wykazują działanie przeciwnowotworowe.
Dzięki obecności wapnia i magnezu wzmacniają mięśnie, kości, zęby, pomagając przy dolegliwościach artretycznych i reumatycznych. Badania pokazują również, że przyczyniają się do obniżenia poziomu glukozy i insuliny, dzięki czemu powinny po nie szczególnie sięgać osoby zmagające się z insulinoopornością i cukrzycą typu II.
Jak hodować kiełki w domu?
Bardzo dużym walorem kiełków jest ich dostępność przez cały rok. Można je kupić w większości sklepów albo wyhodować samemu w domu.
Do samodzielnego kiełkowania potrzebna będzie kiełkownica lub słoik oraz nasiona. Nasiona możesz kupić w większym sklepie spożywczym, sklepie ze zdrową żywnością lub sklepie ogrodniczym.
Nasiona przeznaczone do kiełkowania dokładnie wypłucz, a następnie zalej wodą i zostaw, aby moczyły się przez kilkanaście godzin. W tym czasie ziarno napęcznieje i wchłonie wodę. Następnie kiełki ponownie opłucz i umieść na kiełkownicy lub w szklanym słoiku. Jeżeli stosujesz słoik nakryj go gazą i przewiąż gumką. W kolejnych dniach pamiętaj o regularnym płukaniu. Po płukaniu słoik odwróć do góry dnem, by nadmiar wody ściekł przez gazę.
Słoik lub kiełkownicę trzymaj w ciepłym i jasnym miejscu. Kiełki będą gotowe po 5-7 dniach. Gotowe przechowuj w lodówce maksymalnie 4 dni.
Nasiona do kiełkowania
Asortyment kiełków jest bardzo szeroki. Kiełkuje się:
- ziarna zbóż – pszenicę, grykę, żyto, jęczmień, owies, proso, ryż, kukurydzę
- nasiona roślin strączkowych – soję, ciecierzycę, soczewicę, fasolę mung, groch, groszek zielony
- nasiona brokułu, rzodkiewki, rzeżuchy, lucerny i słonecznika
Kiełki dzięki swojemu bogatemu składowi i dobroczynnym właściwościom mogą śmiało zastępować syntetyczne suplementy diety. Warto wzbogacać o nie swoje posiłki. Ich systematyczne spożywanie uzupełni niedobory odżywcze oraz wzmocni organizm.
Dodawaj je do sałatek, kanapek, dań na ciepło i zimnych przekąsek, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy spożycie świeżych warzyw i owoców jest ograniczone.
Przeczytaj również:
Czy warzywa mrożone są zdrowe?
Dlaczego ogórki kiszone są takie zdrowe?