Czy warzywa mrożone są zdrowe?
Szczególnie zimą , kiedy raczej nie mamy dostępu do świeżych warzyw, sięgamy po mrożonki. Często pytacie czy są one naprawdę zdrowe? Czy warto je jeść? Czy jednak unikać, bo nie są wartościowe i odżywcze?
Otóż odpowiedź jest tylko jedna: MROŻONKI SĄ ZDROWE I WARTO PO NIE SIĘGAĆ W OKRESIE ZIMOWYM
Dlaczego?
Mrożenie jest najmniej inwazyjną metodą utrwalania produktów roślinnych niewpływającą znacząco na skład chemicznym. W porównaniu z innymi metodami przetwarzania żywności powoduje niewielką stratę cennych składników odżywczych, szczególnie jeżeli chodzi o witaminę C, A i witamin z grupy B.
Mrożenie krok po kroku i jego wpływ na jakość warzyw
Producenci mrożonek muszą spełniać szereg wymogów dlatego też produkty w ten sposób utrwalane są naprawdę bezpieczne i wartościowe.
Pierwszy etapem jest zbiór warzyw. Istotny jest fakt, że warzywa zbierane są w stadium optymalnej dojrzałości. To sprawia, że zawartość składników odżywczych jest największa i są one więc najbardziej odżywcze.
Drugim etapem jest selekcja czyli wybranie warzyw bez widocznych zmian zepsucia i pleśni. Na tym etapie sprawdza się również obecność pestycydów oraz metali ciężkich. Okazuje się, że warzywa, które przygotowywane do mrożenia są lepiej przebadane niż te, które będą sprzedawane świeże w sezonie.
Trzecim etapem jest szybki transport do zakładu przetwórstwa. Odpowiednie warunki przechowywania są gwarantem dobrej jakości warzyw. Producenci dokładają więc dużych starań, aby był one wzorowe i aby jak najmniej surowców uległa dalszej eliminacji. Uwierz mi, że niejednokrotnie warzywa przeznaczone do mrożenia są lepiej przechowywane niż inne.
Czwartym etapem jest wstępna obróbka warzyw i obejmuje takie zabiegi jak: mycie, obieranie, usuwanie pestek i gniazd nasiennych, krojenie i rozdrabnianie, blanszowanie. Z naszego punktu widzenia zabiegi te zaoszczędzają Nam wiele czasu w kuchni. Wystarczy otworzyć paczkę i warzywa wrzucić na patelnię czy do garnka.
Kolejnymi etapami jest pakowanie oraz przewóz do sklepu.
Dbałość o cały proces mrożenia powoduje, że produkty te naprawdę są bezpieczne, lepiej przebadane i wcale nie mniej wartościowe. Szacuje się, że straty składników pokarmowych w wyniku mrożenia wahają się w okolicach 10%. Jest to praktycznie tyle samo jak w przypadku warzyw świeżych sprzedawanych np. na straganach leżących w pełnym słońcu. Sama/sam więc widzisz, że praktycznie różnicy nie ma.
Jak przechowywać warzywa mrożone w domu?
Wygląd, smak, zawartość składników odżywczych i drobnoustrojów chorobotwórczych uzależniona jest bardzo mocno od sposobu przechowywania.
Zakładam, że sklepy robią to prawidłowo, ale Ty też powinnaś/powinieneś o to dbać. Po pierwsze po kupieniu mrożonki należy jak najszybciej dotrzeć do domu i włożyć ją do zamrażarki. Nie dopuść do jej rozmrożenia, a jeżeli już to się stanie nie zamrażaj jej ponownie tylko wykorzystaj natychmiast w kuchni.
Sprawdź czy na pewno Twoja zamrażarka utrzymuje prawidłową temperaturę. Najlepiej gdyby oscylowała od -20 do -18 st. C.
Warzywa mrożone można przechowywać nawet do 18 miesięcy, pod warunkiem oczywiście, że utrzymywana jest optymalna temperatura.
Warzywa mrożone, które polecam
W sklepach możesz spotkać przeróżne warzywa mrożone, te pojedyncze i mieszanki. Osobiście najczęściej robię zakupy w Biedronce i pokażę Ci mrożonki godne polecenia właśnie z tego sklepu.
Seria „Mroźna Kraina”
- szpinak rozdrobniony i w liściach
- fasolka żółta i zielona (przygotowana na parze)
- kalafior
- brokuł
- trio warzywne (brokuł, kalafior, fasolka)
- mieszanki warzyw na patelnię – szczególnie polecam włoską i grecką
- zupy – szczególnie polecam kalafiorową, grzybową i barszcz ukraiński
Seria „ASIA FLAVOURS”
- fasola edamame
- mieszanka chińska (zobacz przepis na szybką zupę curry, w której wykorzystałam właśnie tę mieszankę)
Praktycznie takie same odpowiedniki znajdziesz w Lidlu czy każdym innym sklepie. Godne polecenia są też warzywa Hortexu czy Frosty.
Mam nadzieję, że rozwiałam Twoje wszelkie wątpliwości apropo warzyw mrożonych i będziesz po nie często sięgać.
Przeczytaj również:
Dlaczego ogórki kiszone są takie zdrowe?
Kiełki jak świetne źródło cennych składników odżywczych
Co prawda mrożone warzywa nigdy nie dorównają tym świeżym, ale to jednak zawsze świetny pomysł na obiad, kiedy do wiosny jeszcze daleko. 🙂