Czy warzywa mrożone są zdrowe?
Szczególnie zimą , kiedy raczej nie mamy dostępu do świeżych warzyw, sięgamy po mrożonki. Często pytacie czy są one naprawdę zdrowe? Czy warto je jeść? Czy jednak unikać, bo nie są wartościowe i odżywcze?
Otóż odpowiedź jest tylko jedna: MROŻONKI SĄ ZDROWE I WARTO PO NIE SIĘGAĆ W OKRESIE ZIMOWYM
Dlaczego?
Mrożenie jest najmniej inwazyjną metodą utrwalania produktów roślinnych niewpływającą znacząco na skład chemicznym. W porównaniu z innymi metodami przetwarzania żywności powoduje niewielką stratę cennych składników odżywczych, szczególnie jeżeli chodzi o witaminę C, A i witamin z grupy B.
Mrożenie krok po kroku i jego wpływ na jakość warzyw
Producenci mrożonek muszą spełniać szereg wymogów dlatego też produkty w ten sposób utrwalane są naprawdę bezpieczne i wartościowe.
Pierwszy etapem jest zbiór warzyw. Istotny jest fakt, że warzywa zbierane są w stadium optymalnej dojrzałości. To sprawia, że zawartość składników odżywczych jest największa i są one więc najbardziej odżywcze.
Drugim etapem jest selekcja czyli wybranie warzyw bez widocznych zmian zepsucia i pleśni. Na tym etapie sprawdza się również obecność pestycydów oraz metali ciężkich. Okazuje się, że warzywa, które przygotowywane do mrożenia są lepiej przebadane niż te, które będą sprzedawane świeże w sezonie.
Trzecim etapem jest szybki transport do zakładu przetwórstwa. Odpowiednie warunki przechowywania są gwarantem dobrej jakości warzyw. Producenci dokładają więc dużych starań, aby był one wzorowe i aby jak najmniej surowców uległa dalszej eliminacji. Uwierz mi, że niejednokrotnie warzywa przeznaczone do mrożenia są lepiej przechowywane niż inne.
Czwartym etapem jest wstępna obróbka warzyw i obejmuje takie zabiegi jak: mycie, obieranie, usuwanie pestek i gniazd nasiennych, krojenie i rozdrabnianie, blanszowanie. Z naszego punktu widzenia zabiegi te zaoszczędzają Nam wiele czasu w kuchni. Wystarczy otworzyć paczkę i warzywa wrzucić na patelnię czy do garnka.
Kolejnymi etapami jest pakowanie oraz przewóz do sklepu.
Dbałość o cały proces mrożenia powoduje, że produkty te naprawdę są bezpieczne, lepiej przebadane i wcale nie mniej wartościowe. Szacuje się, że straty składników pokarmowych w wyniku mrożenia wahają się w okolicach 10%. Jest to praktycznie tyle samo jak w przypadku warzyw świeżych sprzedawanych np. na straganach leżących w pełnym słońcu. Sama/sam więc widzisz, że praktycznie różnicy nie ma.
Jak przechowywać warzywa mrożone w domu?
Wygląd, smak, zawartość składników odżywczych i drobnoustrojów chorobotwórczych uzależniona jest bardzo mocno od sposobu przechowywania.
Zakładam, że sklepy robią to prawidłowo, ale Ty też powinnaś/powinieneś o to dbać. Po pierwsze po kupieniu mrożonki należy jak najszybciej dotrzeć do domu i włożyć ją do zamrażarki. Nie dopuść do jej rozmrożenia, a jeżeli już to się stanie nie zamrażaj jej ponownie tylko wykorzystaj natychmiast w kuchni.
Sprawdź czy na pewno Twoja zamrażarka utrzymuje prawidłową temperaturę. Najlepiej gdyby oscylowała od -20 do -18 st. C.
Warzywa mrożone można przechowywać nawet do 18 miesięcy, pod warunkiem oczywiście, że utrzymywana jest optymalna temperatura.
Warzywa mrożone, które polecam
W sklepach możesz spotkać przeróżne warzywa mrożone, te pojedyncze i mieszanki. Osobiście najczęściej robię zakupy w Biedronce i pokażę Ci mrożonki godne polecenia właśnie z tego sklepu.
Seria „Mroźna Kraina”
- szpinak rozdrobniony i w liściach
- fasolka żółta i zielona (przygotowana na parze)
- kalafior
- brokuł
- trio warzywne (brokuł, kalafior, fasolka)
- mieszanki warzyw na patelnię – szczególnie polecam włoską i grecką
- zupy – szczególnie polecam kalafiorową, grzybową i barszcz ukraiński
Seria „ASIA FLAVOURS”
- fasola edamame
- mieszanka chińska (zobacz przepis na szybką zupę curry, w której wykorzystałam właśnie tę mieszankę)
Praktycznie takie same odpowiedniki znajdziesz w Lidlu czy każdym innym sklepie. Godne polecenia są też warzywa Hortexu czy Frosty.
Mam nadzieję, że rozwiałam Twoje wszelkie wątpliwości apropo warzyw mrożonych i będziesz po nie często sięgać.
Przeczytaj również:
Dlaczego ogórki kiszone są takie zdrowe?
Kiełki jak świetne źródło cennych składników odżywczych