Białkowe gofry z serka wiejskiego to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych gofrów.
Dodatek serka wiejskiego sprawia, że takie gofry są świetnym źródłem białka, o które przecież trzeba mocno dbać po operacji bariatrycznej.
Białkowe gofry możesz zjeść na śniadanie, lunch w pracy czy na kolację.
Gofry podawaj z wysokobiałkowym jogurtem i ulubionymi owocami.
Tajemnicą chrupiących gofrów jest użycie gofrownicy o dużej mocy, min 1200 W.
Białkowe gofry z serka wiejskiego –
jak przygotować?
Składniki
- 100 g serka wiejskiego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ksylitolu lub erytrytolu
- 2-3 krople aromatu waniliowego np. Funky Flavors
- 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
Jajko zmiksuj razem z ksylitolem lub erytrytolem i aromatem waniliowym na puszystą pianę.
Dodaj pozostałe składniki i zblenduj na gładką masę.
Płytki gofrownicy posmaruj cienko olejem, rozgrzej urządzenie.
Przy pomocy łyżki stołowej nałóż porcje ciasta (u mnie 1 łyżka to 1 gofr). Zamknij gofrownice i piecz do zarumienienia (około 4 minuty, nie otwieraj gofrownicy w trakcie pieczenia – dzięki temu gofry będą chrupiące).
Gofry podawaj ze skyrem i sezonowymi owocami.
Informacja o składnikach odżywczych dla całości:
- energia – 407 kcal
- białko – 22,2 g
- tłuszcz – 18,9 g
- węglowodany – 34,3 g
Podane informacje o kaloryczności i podstawowych składnikach odżywczych nie uwzględniają kaloryczności dodatków (np. skyru, owoców).