Białkowe gofry z serka wiejskiego to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych gofrów. 

Dodatek serka wiejskiego sprawia, że takie gofry są świetnym źródłem białka, o które przecież trzeba mocno dbać po operacji bariatrycznej.

Białkowe gofry możesz zjeść na śniadanie, lunch w pracy czy na kolację.

Gofry podawaj z wysokobiałkowym jogurtem i ulubionymi owocami.

Tajemnicą chrupiących gofrów jest użycie gofrownicy o dużej mocy, min 1200 W.

 

białkowe gofry z serka wiejskiego

Ilość porcji

2-3

Czas

20 min

Kalorie dla całości

407 kcal

Typ dania

Śniadanie, kolacja

Białkowe gofry z serka wiejskiego –

jak przygotować?

Składniki

  •  100 g serka wiejskiego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub erytrytolu
  • 2-3 krople aromatu waniliowego np. Funky Flavors
  • 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

Jajko zmiksuj razem z ksylitolem lub erytrytolem i aromatem waniliowym na puszystą pianę.

Dodaj pozostałe składniki i zblenduj na gładką masę.

Płytki gofrownicy posmaruj cienko olejem, rozgrzej urządzenie.

Przy pomocy łyżki stołowej nałóż porcje ciasta (u mnie 1 łyżka to 1 gofr). Zamknij gofrownice i piecz do zarumienienia (około 4 minuty, nie otwieraj gofrownicy w trakcie pieczenia – dzięki temu gofry będą chrupiące).

Gofry podawaj ze skyrem i sezonowymi owocami.

Informacja o składnikach odżywczych dla całości:

  • energia – 407 kcal
  • białko – 22,2 g
  • tłuszcz – 18,9 g
  • węglowodany – 34,3 g

Podane informacje o kaloryczności i podstawowych składnikach odżywczych nie uwzględniają kaloryczności dodatków (np. skyru, owoców).

białkowe gofry z serka wiejskiego przepis

Więcej przepisów