Przedstawiam Ci najszybszy i najłatwiejszy przepis na gulasz z szynki wieprzowej jaki znam.

Danie to często pojawia się w moim domu Quebec phone lookup , szczególnie zimą kiedy dokuczają niskie temperatury. Jest aromatyczny i świetnie rozgrzewa.

Z racji użytego chudego mięsa ma mniej kalorii niż tradycyjny gulasz. Spokojnie można więc takie danie przygotować w trakcie diety odchudzającej i cieszyć się tradycyjnym smakiem.

Możesz go zjeść na obiad z kaszą lub na kolację z pieczywem.

przepis na gulasz z szynki wieprzowej

Ilość porcji

5

Czas

100 min

Kalorie dla 1 porcji

215 kcal

Typ dania

Dietetyczny obiad

Jak przygotować gulasz z szynki wieprzowej?

Składniki

  • 600 g mięsa wieprzowego od szynki
  • 1 duża cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 dużej lub 1 mała czerwona papryka
  • 4 szt. grzybków suszonych
  • 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 czubata łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Przyprawy: sól, pieprz, 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, 1/2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki suszonej

Sposób przygotowania

Mięso pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek.

W międzyczasie cebulę pokrój w piórka, czosnek w plasterki a paprykę czerwoną w kostkę.

Lekko podsmażone mięso przełóż do garnka, zalej wodą tak żeby przykryła mięso. Dodaj wszystkie przyprawy.

Na tej samej patelni podsmaż cebulę z czosnkiem. Następnie przełóż do garnka z mięsem, dodaj suszone grzyby i gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny. Po tym czasie dołóż paprykę i koncentrat pomidorowy, gotuj jeszcze 15 min.

Gulasz zagęścij mąką pełnoziarnistą.

Podawaj z kaszą (lub pieczywem) i np. ogórkami kiszonymi lub inny warzywami.

Informacja o składnikach odżywczych dla 1 porcji:

  • energia – 215 kcal
  • białko – 22,8 g
  • tłuszcz – 10,7
  • węglowodany – 7,1 g
fit faworki przepis

Więcej przepisów

przepis na szybką zupę curry

Szybka zupa curry

makaron z kurczakiem i kurkami

Fit makaron z kurczakiem i kurkami

dietetyczne pasty z makreli

4 przepisy na dietetyczne pasty z wędzonej makreli