Przedstawiam Ci najszybszy i najłatwiejszy przepis na gulasz z szynki wieprzowej jaki znam.
Danie to często pojawia się w moim domu Quebec phone lookup , szczególnie zimą kiedy dokuczają niskie temperatury. Jest aromatyczny i świetnie rozgrzewa.
Z racji użytego chudego mięsa ma mniej kalorii niż tradycyjny gulasz. Spokojnie można więc takie danie przygotować w trakcie diety odchudzającej i cieszyć się tradycyjnym smakiem.
Możesz go zjeść na obiad z kaszą lub na kolację z pieczywem.
Ilość porcji
5
Czas
100 min
Kalorie dla 1 porcji
215 kcal
Typ dania
Dietetyczny obiad
Jak przygotować gulasz z szynki wieprzowej?
Składniki
- 600 g mięsa wieprzowego od szynki
- 1 duża cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 dużej lub 1 mała czerwona papryka
- 4 szt. grzybków suszonych
- 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 czubata łyżka mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Przyprawy: sól, pieprz, 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, 1/2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki suszonej
Sposób przygotowania
Mięso pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek.
W międzyczasie cebulę pokrój w piórka, czosnek w plasterki a paprykę czerwoną w kostkę.
Lekko podsmażone mięso przełóż do garnka, zalej wodą tak żeby przykryła mięso. Dodaj wszystkie przyprawy.
Na tej samej patelni podsmaż cebulę z czosnkiem. Następnie przełóż do garnka z mięsem, dodaj suszone grzyby i gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny. Po tym czasie dołóż paprykę i koncentrat pomidorowy, gotuj jeszcze 15 min.
Gulasz zagęścij mąką pełnoziarnistą.
Podawaj z kaszą (lub pieczywem) i np. ogórkami kiszonymi lub inny warzywami.
Informacja o składnikach odżywczych dla 1 porcji:
- energia – 215 kcal
- białko – 22,8 g
- tłuszcz – 10,7
- węglowodany – 7,1 g