Placuszki z cukinii to idealny pomysł na szybki obiad lub kolację. Wystarczy tylko kilka składników, kilka minut i mamy pyszny, zdrowy posiłek.
Placuszki mogą śmiało zastąpić tradycyjne placki ziemniaczane, są więc idealne w czasie odchudzania. Mają dużo mniej kalorii, więcej błonnika i niższy indeks glikemiczny.
Mogą być podawane jako danie główne – dodaj wtedy koniecznie produkt będący źródłem białka. Możesz skorzystać z mojej propozycji – placuszki podaj z sosem koperkowym i wędzoną rybą.
Placuszki mogę być też dodatkiem do innego dania.
Są lekkie, chrupiące, po prostu idealne.

Ilość porcji
2
Czas
30 min
Kalorie dla 1 porcji
320 kcal
Typ dania
Obiad, kolacja
Jak przygotować placuszki z cukinii?
Składniki
- 300 g cukinii
- 50 g cebuli (1 mała)
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej (45 g)
- 1 jajko
- 50-60 g wędzonego łososia lub pstrąga tęczowego
- 3 łyżki śmietany 12% tł. lub jogurtu greckiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- olej rzepakowy do smażenia
- Przyprawy: sól, pieprz, 1/3 łyżeczki czosnku suszonego
Sposób przygotowania
Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do miski, posól, wymieszaj i odstaw na 20 min.
W międzyczasie przygotuj sos koperkowy: do śmietany lub jogurtu greckiego dodaj posiekany koperek, odrobinę soli, pieprz i szczyptę ksylitolu. Dokładnie wymieszaj.
Dokładnie odciśnij sok z cukinii.
Do miski z cukinią dodaj mąkę pełnoziarnistą, jajko, drobno posiekaną cebulę, dopraw pieprzem i suszonym czosnkiem. Wymieszaj.
Oliwę z oliwek rogrzej na patelni i nakładaj porcje ciasta – 1 placuszek to 1 łyżka masy. Placuszki usmaż z dwóch stron.
Placuszki z cukinii podawaj z sosem koperkowym i wędzonym łososiem lub pstrągiem tęczowym.
Informacja o składnikach odżywczych dla 1 porcji:
- energia – 320 kcal
- białko – 20,1 g
- tłuszcz – 20,2 g
- węglowodany – 22,3 g
