Placuszki z cukinii - blog o zdrowym odchudzaniu - przepis

Placuszki z cukinii to idealny pomysł na szybki obiad lub kolację. Wystarczy tylko kilka składników, kilka minut i mamy pyszny, zdrowy posiłek.

Placuszki mogą śmiało zastąpić tradycyjne placki ziemniaczane, są więc idealne w czasie odchudzania. Mają dużo mniej kalorii, więcej błonnika i niższy indeks glikemiczny.

Mogą być podawane jako danie główne – dodaj wtedy koniecznie produkt będący źródłem białka. Możesz skorzystać z mojej propozycji – placuszki podaj z sosem koperkowym i wędzoną rybą.

Placuszki mogę być też dodatkiem do innego dania.

Są lekkie, chrupiące, po prostu idealne.

 

placuszki z cukinii przepis

Ilość porcji

2

Czas

30 min

Kalorie dla 1 porcji

320 kcal

Typ dania

Obiad, kolacja

Jak przygotować placuszki z cukinii?

Składniki

  • 300 g cukinii
  • 50 g cebuli (1 mała)
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej (45 g)
  • 1 jajko
  • 50-60 g wędzonego łososia lub pstrąga tęczowego
  • 3 łyżki śmietany 12% tł. lub jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • olej rzepakowy do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, 1/3 łyżeczki czosnku suszonego

Sposób przygotowania

Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do miski, posól, wymieszaj i odstaw na 20 min.

W międzyczasie przygotuj sos koperkowy: do śmietany lub jogurtu greckiego dodaj posiekany koperek, odrobinę soli, pieprz i szczyptę ksylitolu. Dokładnie wymieszaj.

Dokładnie odciśnij sok z cukinii.

Do miski z cukinią dodaj mąkę pełnoziarnistą, jajko, drobno posiekaną cebulę, dopraw pieprzem i suszonym czosnkiem. Wymieszaj.

Oliwę z oliwek rogrzej na patelni i nakładaj porcje ciasta – 1 placuszek to 1 łyżka masy. Placuszki usmaż z dwóch stron.

Placuszki z cukinii podawaj z sosem koperkowym i wędzonym łososiem lub pstrągiem tęczowym.

Informacja o składnikach odżywczych dla 1 porcji:

  • energia – 320 kcal
  • białko – 20,1 g
  • tłuszcz – 20,2 g
  • węglowodany – 22,3 g
placuszki z cukinii przepis kalorie

Więcej przepisów