Posiłki po operacji bariatrycznej mogą (a nawet muszą) być smaczne i aromatyczne. Dzisiaj przedstawiam Ci przepis na kurczaka po indyjsku z ryżem, który pojawił się już w jesiennych jadłospisach moich pacjentów.

Oczywiście proporcje składników są tak dobrane, żeby jak najbardziej spełniały zasady, którymi rządzi się dieta po zabiegu czyli odpowiednia ilość białka, ale też innych składników odżywczych.

To danie może pojawić się w Twoim menu na etapie diety stałej. 

 

kurczak po indyjsku z ryżem i ulubionymi warzywami

Ilość porcji

4

Czas

45 min

Kalorie dla 1 porcji

300 kcal

Typ dania

Obiad

Kurczak po indyjsku  – jak przygotować?

Składniki

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 75 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 szczypty suszonego imbiru
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz do smaku
  • 100 g ryżu basmati
  • ulubione warzywa np. fasolka szpragowa

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, zeszklij na oliwie.

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dodaj na patelnię i podsmaż. Kiedy mięso będzie miękkie wlej mleczko kokosowe, dodaj przecier pomidorowy i sos sojowy (opcjonalnie możesz dodać też kilka kropel sosu rybnego).

Dopraw wszystkimi przyprawami (możesz je zastąpić czerwoną pastą curry – 1-2 łyżeczki). Podgrzewaj (bez przykrycia) tak długo, aż sos zgęstnieje.

Podawaj z ryżem basmati i fasolką szparagową (lub innymi ulubionymi warzywami).

Informacja o składnikach odżywczych dla 1 porcji:

  • energia – 300 kcal
  • białko – 23,7 g
  • tłuszcz – 19,9 g
  • węglowodany – 13,2 g

Wielkość porcji jest indywidualna i uzależniona m.in. od czasu jaki minął od zabiegu. Zazwyczaj w pierwszych miesiącach objętość posiłku jaką będziesz mogła/mógł zjeść będzie mniejsza, ale z czasem powiększy się.

kurczak po indyjsku przepis

Więcej przepisów