Pasty kanapkowe są idealnym pomysłem na szybkie śniadanie lub kolację. Można je przygotowywać na milion różnych sposobów, a później podawać z chlebem a także faszerować połówki jajek. Są też bardzo zdrową alternatywą dla standardowych kanapek z wędliną czy żółtym serem.
Poniżej znajdziesz 4 przepisy na dietetyczne pasty z wędzonej makreli, które często goszczą w moim domu i moich pacjentów.
W ten sposób przemycam do diety zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3. Są one bez wątpienia niezbędnym składnikiem prawidłowej diety. Poprawiają nie tylko odporność, ale także istotnie regulują cholesterol, mają działanie przeciwzapalne, są niezbędne przy dietetycznym leczeniu zaburzeń hormonalnych a nawet wykazują działanie przeciwdepresyjne. Z pewnością warto włączyć je do codziennego menu.
Pasta z wędzonej makreli z papryką
Ilość porcji
2
Czas
10 min
Kalorie dla 1 porcji
257 kcal
Typ dania
Śniadanie, kolacja
Składniki
- 140 g wędzonej makreli
- 1/3 czerwonej papryki (około 80 g)
- 1 duży ogórek kiszony lub konserwowy
- ½ małej cebuli (około 25 g)
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 płaska łyżka majonezu (polecam Kielecki)
- przyprawy: sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Makrelę obierz dokładnie z ości i włóż do miski, rozgnieć widelcem.
Cebulę i szczypiorek drobno posiekaj, paprykę i ogórka kiszonego pokrój w kostkę.
Następnie warzywa przełóż do miski z rybą. Dodaj majonez i całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Informacja o składnikach odżywczych dla 1 porcji:
- energia – 257,0 kcal
- białko – 15,5 g
- tłuszcz – 19,6 g
- węglowodany – 5,2 g
Czerwona pasta z wędzonej makreli
Ilość porcji
2
Czas
10 min
Kalorie dla 1 porcji
246,5 kcal
Typ dania
Śniadanie, kolacja
Składniki
- 140 g wędzonej makreli
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka majonezu
- przyprawy: sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Makrelę obierz dokładnie z ości i włóż do miski, rozgnieć widelcem.
Następnie dodaj majonez, koncentrat pomidorowy, drobno posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek.
Całość dokładnie wymieszaj i pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Informacja o składnikach odżywczych dla 1 porcji:
- energia – 246,5 kcal
- białko – 15,8 g
- tłuszcz – 19,5 g
- węglowodany – 3,1 g
Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami
Ilość porcji
2
Czas
10 min
Kalorie dla 1 porcji
272,0 kcal
Typ dania
Śniadanie, kolacja
Składniki
- 140 g wędzonej makreli
- 3-4 suszone pomidory
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka majonezu
- przyprawy: 1 szczypta słodkiej papryki suszonej, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Makrelę obierz dokładnie z ości i włóż do miski, rozgnieć widelcem.
Następnie pomidory suszone pokrój w drobną kostkę i dodaj do ryby.
Dołóż majonez, drobno posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Na koniec całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku suszoną papryką, solą i pieprzem.
Informacja o składnikach odżywczych dla 1 porcji:
- energia – 272,0 kcal
- białko – 16,0 g
- tłuszcz – 21,4 g
- węglowodany – 5,2 g
Pasta z wędzonej makreli z jajkiem i rzodkiewką
Ilość porcji
2
Czas
10 min
Kalorie dla 1 porcji
256,0 kcal
Typ dania
Śniadanie, kolacja
Składniki
- 70 g wędzonej makreli
- 2 jajka na twardo
- 4 rzodkiewki
- ½ małej cebuli (około 25 g)
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka majonezu
- przyprawy: 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Makrelę obierz dokładnie z ości i włóż do miski, rozgnieć widelcem.
W międzyczasie jajka ugotuj na twardo, ostudź, następnie pokrój w małą kostkę i dodaj do ryby.
Cebulę, natkę pietruszki i koperek drobno posiekaj, rzodkiewkę pokrój w kostkę. Warzywa przełóż do miski. Dodaj majonez i wszystkie przyprawy. Na koniec całość dokładnie wymieszaj.
Informacja o składnikach odżywczych dla 1 porcji:
- energia – 256,0 kcal
- białko – 15,6 g
- tłuszcz – 19,7 g
- węglowodany – 5,4 g