Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami w związku z czym przedstawiam Ci mój przepis na fit faworki. Jest to bardzo fajna alternatywa do faworków tradycyjnych.
W internecie możesz znaleźć ogrom przepisów na faworki z piekarnika, ale według mnie nie przypominają one tych klasycznych. Te są co prawda smażone, ale do ich przygotowania użyłam mąkę pełnoziarnistą oraz ksylitol. Dzięki temu mają niższy indeks glikemiczny przez co mogą być spożywane nawet kiedy jesteś na diecie odchudzającej.
Pamiętaj tylko, że fit faworki z tego przepisu nie mają mniej kalorii. Wychodzę jednak z założenia ze czasami można zrobić małe odstępstwo i ewentualnie minimalizować starty – w tym przypadku minimalizowaniem jest użycie mąki z niższym indeksem glikemicznym.

Ilość porcji
5-6
Czas
60 min
Kalorie w 1 porcji
356 kcal
Typ dania
Fit deser
Jak przygotować fit faworki?
Składniki
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 3 żółtka
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki ksylitolu zmielonego na puder
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania
Mąkę, sól i proszek do pieczenia wsyp do miski, wymieszaj. Dodaj jogurt, żółtka i masło.
Ciasto dokładnie wyrób rękoma. Następnie podziel na trzy części. Każdą porcję ciasta cienko rozwałkuj. Potnij na paseczki o wymiarach 4 cm x 10 cm. Natnij środek każdego paseczka i ciasto przewiń przez uzyskany otworek.
Faworki usmaż na oleju.
Informacja o składnikach odżywczych dla 1 porcji:
- energia – 356 kcal
- białko – 7,6 g
- tłuszcz – 25,3 g
- węglowodany – 20,3 g

Więcej przepisów

Czekoladowe ciasto z cukinii

Fit szarlotka
