Fit szarlotka - Dietetyk Łódź - Gabinet dietetyczny Perfect Line

Kiedyś panowało przekonanie, że w czasie diety odchudzającej należy zrezygnować ze słodyczy. Na szczęście czasy się zmieniły i podejście do tematu również. Zdrowe odchudzanie to nie tylko same zakazy a umiejętne wprowadzanie odstępstw od diety. Jednym z rozwiązań jest modyfikowanie tradycyjnych przepisów w tym słodyczy i deserów. Dzisiejsza fit szarlotka jest właśnie takim przykładem…

Jabłecznik fit ma niski indeks glikemiczny, przygotowany jest z płatków owsianych i pełnoziarnistej mąki a zamiast cukru użyty jest ksylitol.

Spróbuj a nie pożałujesz.

fit szarlotka przepis

Ilość porcji

6

Czas

50 min

Kalorie dla 1 porcji

243 kcal

Typ dania

Fit deser

Jak przygotować fit szarlotkę?

Składniki

  • 80 g płatków owsianych górskich
  • 80 g mąki pełnoziarnistej
  • 70 g masła
  • 70-80 g ksylitolu lub erytrolu
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • 2 duża, kwaśne jabłka

Sposób przygotowania

Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka, dodaj cynamon i gotuj tak długo, aż powstanie mus.

Płatki owsiane wymieszaj z mąką, dodaj ksylitol lub erytrol, proszek do pieczenia i rozpuszczone masło. Całość dokładnie wymieszaj.

2/3 porcji ciasta przełóż do małej tortownicy (o średnicy 18 cm) i rozłóż równomiernie na całym dnie. Wstaw do rozgrzanego do 180 st. C. piekarnika i piecz przez 15 min.

Następnie na podpieczony spód nałóż mus jabłkowy i posyp resztą ciasta jak kruszonką. Piecz jeszcze 20 min.

Informacja o składnikach odżywczych dla 1 porcji:

  • energia – 243 kcal
  • białko – 3,7 g
  • tłuszcz – 10,7 g
  • węglowodany – 28,1 g
jabłecznik fit przepis

Więcej przepisów