Wszyscy chyba słyszeli, że droga do serca ukochanej osoby wiedzie przez żołądek… z okazji Walentynek przedstawiam Ci przepis na czekoladowe tartaletki z wiśniami i bitą śmietaną, które skradną każde serce…
Tartaletki mają niski indeks glikemiczny dzięki użyciu mąki pełnoziarnistej i ksylitolu. Są mocno czekoladowe, kruche, wypełnione wiśniami i udekorowane bitą śmietaną oraz liofilizowanymi truskawkami.
Deser jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Dodatkow przepięknie się prezentuje.

Ilość porcji
6
Czas
30 min
Kalorie dla 1 porcji
363 kcal
Typ dania
Fit deser
Jak przygotować czekoladowe tartaletki z wiśniami?
Składniki
- 130 g mąki pełnoziarnistej
- 20 g kakao (1,5 łyżki)
- 50-60 g ksylitolu (4 czubate łyżki)
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 200 ml śmietanki 30%
- 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego Rapsodia (dostępny w Biedronce)
- kilka szczypt drobnych liofilizowanych truskawek (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Mąkę połącz z kakao i trzema łyżkami ksylitolu, dodaj roztopione masło i żółtko. Całość dokładnie wymieszaj.
Ciasto podziel na sześć równych części i wyklej nim małe tartaletki (o średnicy 9-11 cm). Foremki włóż do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz 15 min.
W międzyczasie ze śmietanki 30% z dodatkiem jednej łyżki ksylitolu (zmielonego na puder) ubij bitą śmietanę.
Upieczone tartaletki ostudź a następnie nałóż na nie dżem wiśniowy i bitą śmietanę. Posyp lifilizowanymi truskawkami lub udekoruj świeżymi owocami.
Informacja o składnikach odżywczych dla 1 porcji:
- energia – 363 kcal
- białko – 5,1 g
- tłuszcz – 26,0 g
- węglowodany – 21,2 g
