Uwielbiam czekoladę i uwielbiam cukinię… Czy wiecie, że można połączyć te dwa produkty i stworzyć genialne, czekoladowe ciasto z cukinii? Nie wierzyłam, że będzie smaczne i że w ogóle wyjdzie. A jednak wyszło i okazało się hitem!

Ciasto jest miękkie i nie takie ciężkie jak brownie chociaż smakiem bardzo je przypomina. Cukinia jest w ogóle nie wyczuwalna, za to miłośnicy czekolady będą w pełni usatysfakcjonowani.

Ciasto z racji, że bazuje na cukinii dostarcza dużo mniej kalorii a więc świetnie nadaje się dla osób, które są w trakcie diety odchudzającej. Dodatkowo ma niski indeks glikemiczny, zamiast cukru użyty jest ksylitol i mąki pszennej płatki owsiane.

czekoladowe ciasto z cukinii

Ilość porcji

15

Czas

90 min

Kalorie dla 1 porcji

162 kcal

Typ dania

Fit deser

Jak przygotować czekoladowe ciasto z cukinii?

Składniki

  • 400-450 g cukinii
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 50 g kakao
  • 2 duże jajka
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 70-80 g ksylitol lub erytrolu
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml mleka zwykłego lub roślinnego

Sposób przygotowania

Cukinię (ze skórką) zetrzyj na tarce z grubymi lub średnimi oczkami. Przełóż na durszlak i odrobinę posól, odstaw na 30 min.

W międzyczasie płatki owsiane dokładnie zmiel na mąkę. Przesyp do miski i dodaj kakao, ksylitol lub erytrol oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj.

W osobnym, wysokim naczyniu ubij jajka razem z olejem.

Cukinię dokładnie odsącz i razem z ubitymi jajkami dodaj do suchych składników. Całość dokładnie wymieszaj.

Keksówkę wyłoż papierem do pieczenia, przełoż ciasto i piecz w 180 st. C przez 1 godzinę.

Czekoladę podgrzej razem z mlekiem, cały czas mieszając. Polej upieczone ciasto.

Informacja o składnikach odżywczych dla 1 porcji:

  • energia – 162 kcal
  • białko – 4,3 g
  • tłuszcz – 10,8 g
  • węglowodany – 20,0 g
  • ładunek glikemiczny – 5,0
czekoladowe ciasto z cukinii
Letnie desery fit e-book

Czekoladowe ciasto cukinii jest jednym z przepisów, które pojawiło się w moim najnowszy ebooku “Letnie desery fit”.

W ebooku znajdziesz 20 nowych przepisów na ciasta, które idealnie sprawdzą się latem. Orzeźwiające serniki na zimno, leśny mech, pleśniak w wersji fit, lekkie tiramisu, to tylko jedne z propozycji.

Wszystkie desery przygotowane są bez cukru, bez białej mąki, charakteryzują się niskim ładunkiem glikemicznym i idealnie wpisują się w dietę odchudzającą.

Więcej przepisów