Uwielbiam sezonowe produkty. Sierpień kojarzy mi się z cukinią, papryką, pysznymi pomidorami i… leczem.
Niestety u mnie w domu leczo nie było daniem fit a przecież odpowiednio przygotowane może takim się stać. Wystarczą małe modyfikacje – zamiast boczku użyj filetu z kurczaka lub chudej kiełbasy i zamiast np. 3 łyżek oleju dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek – dzięki temu otrzymasz dietetyczne leczo.
Leczo jest genialnym daniem na diecie odchudzającej.
Edukując moich pacjentów zawsze podkreślam, że warzywa są bardzo ważnym elementem i nie powinno ich zabraknąć na talerzu. Są niskokaloryczne a przy tym zajmują dużą objętość co sprawia, że posiłek obfitujący w nie daje dużo większe poczucie sytości.
Leczo to prawie same warzywa więc jedz je śmiało.
Przepis na dietetyczne leczo króluje u mnie w gabinecie i cieszy się dużą sympatią wśród pacjentów..
Ilość porcji
3
Czas
40 min
Kalorie dla 1 porcji
237 kcal
Typ dania
Obiad, kolacja
Jak przygotować dietetyczne leczo?
Składniki
- 300 g filetu z kurczaka lub 150 g chudej kiełbasy (polecam ”Kabanosy z kurczaka” Konspolu)
- 1 mała cukinia (około 250-300 g)
- 1 duży lub 2 małe pomidory (około 250 g)
- 1 duża papryka czerwona
- Kilka pieczarek (około 150 g)
- 1 średnia cebula (około 70 g)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- Przyprawy: 1 łyżeczka suszonego majeranku, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki, 1-2 listki laurowe, 2 ziela angielskie, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Filet z kurczaka lub chudą kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż chwilę na patelni.
Dodaj posiekaną cebulę i czosnek oraz plasterki pieczarek. Całość wymieszaj i smaż przez 5-10 min.
W osobnym garnku umieść pokrojoną w kostki: paprykę, pomidory i cukinię (nie obieraj).
Do garnka dodaj wcześniej przygotowane mięso z cebulą, czosnkiem i pieczarkami. Wymieszaj, dolej odrobinę wody, dodaj wszystkie przyprawy.
Gotuj, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, przez 20 min. Pod koniec gotowania dołóż koncentrat pomidorowy.
Podawaj z razowym chlebem.
Informacja o składnikach odżywczych dla 1 porcji:
- energia – 237 kcal
- białko – 27,1 g
- tłuszcz – 6,9 g
- węglowodany – 17,8 g