Dietetyczne leczo - blog o zdrowym odchudzaniu - przepis

Uwielbiam sezonowe produkty. Sierpień kojarzy mi się z cukinią, papryką, pysznymi pomidorami i… leczem.

Niestety u mnie w domu leczo nie było daniem fit a przecież odpowiednio przygotowane może takim się stać. Wystarczą małe modyfikacje – zamiast boczku użyj filetu z kurczaka lub chudej kiełbasy i zamiast np. 3 łyżek oleju dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek – dzięki temu otrzymasz dietetyczne leczo.

Leczo jest genialnym daniem na diecie odchudzającej.

Edukując moich pacjentów zawsze podkreślam, że warzywa są bardzo ważnym elementem i nie powinno ich zabraknąć na talerzu. Są niskokaloryczne a przy tym zajmują dużą objętość co sprawia, że posiłek obfitujący w nie daje dużo większe poczucie sytości.

Leczo to prawie same warzywa więc jedz je śmiało.

Przepis na dietetyczne leczo króluje u mnie w gabinecie i cieszy się dużą sympatią wśród pacjentów..

dietetyczne leczo

Ilość porcji

3

Czas

40 min

Kalorie dla 1 porcji

237 kcal

Typ dania

Obiad, kolacja

Jak przygotować dietetyczne leczo?

Składniki

  • 300 g filetu z kurczaka lub 150 g chudej kiełbasy (polecam ”Kabanosy z kurczaka” Konspolu)
  • 1 mała cukinia (około 250-300 g)
  • 1 duży lub 2 małe pomidory (około 250 g)
  • 1 duża papryka czerwona
  • Kilka pieczarek (około 150 g)
  • 1 średnia cebula (około 70 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • Przyprawy: 1 łyżeczka suszonego majeranku, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki, 1-2 listki laurowe, 2 ziela angielskie, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Filet z kurczaka lub chudą kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż chwilę na patelni.

Dodaj posiekaną cebulę i czosnek oraz plasterki pieczarek. Całość wymieszaj i smaż przez 5-10 min.

W osobnym garnku umieść pokrojoną w kostki: paprykę, pomidory i cukinię (nie obieraj).

Do garnka dodaj wcześniej przygotowane mięso z cebulą, czosnkiem i pieczarkami. Wymieszaj, dolej odrobinę wody, dodaj wszystkie przyprawy.

Gotuj, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, przez 20 min. Pod koniec gotowania dołóż koncentrat pomidorowy.

Podawaj z razowym chlebem.

Informacja o składnikach odżywczych dla 1 porcji:

  • energia – 237 kcal
  • białko – 27,1 g
  • tłuszcz – 6,9 g
  • węglowodany – 17,8 g
dietetyczne leczo przepis

Więcej przepisów

makaron z kurczakiem i kurkami

Fit makaron z kurczakiem i kurkami

placuszki z cukinii przepis

Placuszki z cukinii

dietetyczne pasty z makreli

4 przepisy na dietetyczne pasty z wędzonej makreli