Dietetyczne leczo - Blog - Dieta na co dzień - Przepisy

Dietetyczne leczo

 

Uwielbiam sezonowe produkty. Sierpień kojarzy mi się z cukinią, papryką, pysznymi pomidorami i… leczem. Niestety u mnie w domu leczo nie było daniem fit a przecież odpowiednio przygotowane może takim się stać. Wystarczą małe modyfikacje – zamiast boczku użyjcie filetu z kurczaka lub chudej kiełbasy i zamiast np. 3 łyżek oleju dodajcie 1 łyżkę oliwy z oliwek – dzięki temu otrzymacie dietetyczne leczo.

Leczo jest genialnym daniem na diecie odchudzającej. Edukując moich pacjentów zawsze podkreślam, że warzywa są bardzo ważnym elementem i nie powinno ich zabraknąć na talerzu. Są niskokaloryczne a przy tym zajmują dużą objętość co sprawia, że posiłek obfitujący w nie daje dużo większe poczucie sytości. Leczo to prawie same warzywa więc jedzcie je śmiało. Przepis ten króluje u mnie w gabinecie i cieszy się dużą sympatią wśród pacjentów.

 

przepis na dietetyczne leczo

 

Jak przygotować dietetyczne leczo?

Składniki

  • 300 g filetu z kurczaka lub 150 g chudej kiełbasy (polecam ”Kabanosy z kurczaka” Konspolu)
  • 1 mała cukinia (około 250-300 g)
  • 1 duży lub 2 małe pomidory (około 250 g)
  • 1 duża papryka czerwona
  • Kilka pieczarek (około 150 g)
  • 1 średnia cebula (około 70 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • Przyprawy: 1 łyżeczka suszonego majeranku, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki, 1-2 listki laurowe, 2 ziela angielskie, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Filet z kurczaka lub chudą kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż chwilę na patelni. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek oraz plasterki pieczarek. Całość wymieszaj i smaż przez 5-10 min. W osobnym garnku umieść pokrojoną w kostki: paprykę, pomidory i cukinię (nie obieraj). Do garnka dodaj wcześniej przygotowane mięso z cebulą, czosnkiem i pieczarkami. Wymieszaj, dolej odrobinę wody, dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, przez 20 min. Pod koniec gotowania dołóż koncentrat pomidorowy. Podawaj z razowym chlebem.

Ilość porcji: 3

Wartości odżywcze dla 1 porcji (bez chleba):

  • energia – 237 kcal
  • białko – 27,1 g
  • tłuszcz – 6,9 g
  • węglowodany – 17,8 g

Danie odpowiednie dla osób zmagających się z:

  • insulinoopornością i cukrzycą typu II
  • hiperlipidemią
  • nadciśnieniem – użyj mniej soli
  • dną moczanową
  • PCOS
  • niedoczynnością tarczycy

Poznaj również przepisy na:

makaron w sosie z kurkami i kurczakiem

Makaron w sosie z kurkami i kurczakiem

 

 

 

pasta z wędzonej makreli

4 przepis na pasty z wędzonej makreli