Niewątpliwie spożywanie odpowiedniej ilości błonnika po operacji bariatrycznej może być utrudnione. Główną przyczyną tego są znacznie mniejsze porcje pożywienia, które pacjenci są w stanie zjeść oraz skupianie się głównie na spożywaniu odpowiednich ilości białka. Z arytkułu dowiesz się, które produkty są dobrym źródłem błonnika, ile błonnika powinieneś spożywać po operacji bariatrycznej i co zrobić żeby jego ilość w diecie była większa.
Rodzaje błonnika
Błonnik pokarmowy to substancja pochodzenia roślinnego, która nie ulega strawieniu i nie wchłania się w przewodzie pokarmowym.
Wyróżniamy dwie frakcje błonnika:
- Rozpuszczalna w wodzie
- Nierozpuszczalna w wodzie
Obie frakcje błonnika pełnią inne, ale istotne funkcje w prawidłowym działaniu układu pokarmowego człowieka.
Błonnik rozpuszczalny w wodzie tworzy żel, który wypełnia żołądek a później jelita. Spowalnia on wchłanianie glukozy i trójglicerydów, zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi, ułatwia usuwanie toksycznych produktów przemiany materii i metali ciężkich. Ponadto przyczynia się do rozwoju pożytecznych bakterii w jelitach.
Błonnik nierozpuszczalny wchłania wodę, ale się w niej nie rozpuszcza. Dzięki temu zwiększa się objętość stolca, przyśpieszeniu ulega perystaltyka jelit i rytm wypróżnień reguluje się. Nierozpuszczalne frakcje błonnika działają jak „miotełka”, które czyszczą jelita z zalegających resztek pożywienia.
Ile błonnika należy spożywać po operacji bariatrycznej?
Zalecana ilość błonnika jest różna i zależy od czasu jaki upłynął od zabiegu oraz etapu diety. W początkowym okresie, kiedy zalecana jest dieta płynna lub miękka należy unikać produktów, które są dobrym źródłem błonnika. Produkty bogate w włókno pokarmowe wprowadzasz powoli dopiero na etapie diety stałej.
Aktualnie zaleca się, aby spożywać 15 g błonnika na każde 1000 kcal, ale można też wprowadzić rozróżnienie według płci i dla kobiet prawidłowa ilość to 25 g błonika na dobę a dla mężczyzn 38 g.
Z praktycznego punktu widzenia pierwsza metoda jest łatwiejsza w początkowym etapie diety stałej, a po około roku od zabiegu korzystniejsze jest stosowanie drugiej metody.
Produkty bogate w błonnik pokarmowy
Głównym źródłem błonika w diecie są pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, orzechy, pestki, warzywa oraz owoce. W początkowych etapach diety są to na pewno produkty niewskazane, ale podczas rozszerzania diety staraj się je już powoli wprowadzać.
W dłuższym okresie czasu spożywanie produktów oczyszczonych i przetworzonych (np. białe pieczywo, płatki kukurydziane, mąka pszenna, itp.) na pewno nie będzie wpływać pozytywnie na Twój stan zdrowia.
W tabeli poniżej znajdziesz porównanie ilości błonnikach w produktach zbożowych pełnoziarnistych i oczyszczonych.
Wyraźnie widać, że zdecydowanie bogatsze w błonnik są pełnoziarniste produkty zbożowe.
Niestety obawa przed węglowodanami sprawia, że wielu pacjentów po zabiegach bariatrycznych produkty zbożowe omija szerokim łukiem a to błąd, który często doprowadza do pojawienia się problemów chociażby z regularnymi wypróżnieniami.
Jak zwiększyć ilość błonnika w diecie po zabiegu bariatrycznym?
- Produkty bogate w błonnik zacznij wprowadzać dopiero na etapie diety stałej
- Większe ilości błonnika wprowadzaj stopniowo, zbyt jego szybkie dodawanie może powodować pojawienie się objawów żołądkowo-jelitowych, takich jak bóle brzucha, wzdęcia i gazy, biegunki
- Spożycie błonnika rozłóż w ciągu dnia na kilka posiłków, np. 3-4 g na każdy posiłek
- Wprowadź do swojej diety pełnoziarniste produkty zbożowe – chleb razowy, kasze, makaron pełnoziarnisty, brązowy ryż, płatki owsiane, itp.
- Jedz warzywa i owoce
- Wprowadź do swojej diety rośliny strączkowe takie soczewica, ciecierzyca, fasola
- Do posiłków dodawaj siemię lniane, nasiona chia, łuski babki jajowatej