Anemia inaczej niedokrwistość to stan chorobowy polegający na zmniejszeniu ilości erytrocytów oraz zmianie ich parametrów (m.in. objętości) co uniemożliwia prawidłowe przenoszenie tlenu przez hemoglobinę. Anemia jest dosyć powszechnym stanem u pacjentów po operacjach bariatrycznych. Sprawdź dlaczego tak się dzieje, jakie są objawy anemii i jak ją leczyć.
Przyczyny anemii po operacji bariatrycznej
Główną przyczyną anemii po operacji bariatrycznej są niedobory żelaza. Wynika to z:
- Zmniejszonego spożycia żelaza – związane z jedzeniem małych objętościowo posiłków oraz trudnością w spożywaniu produktów bogatych w ten składnik (czerwone mięso, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy, pestki, zielone warzywa) szczególnie w pierwszych tygodniach od zabiegu
- Zmniejszonego wydzielania kwasu żołądkowego (szczególnie dotyczy to zabiegu gastric bypass), który jest niezbędny do prawidłowego wchłaniania żelaza niehemowego)
- Ograniczonego wchłaniania spowodowanego ominięciem dwunastnicy oraz zmianą w budowie kosmków jelitowych (szczególnie dotyczy to zabiegu gastric bypass)
Objawy anemii
Najczęstsze objawy anemii wynikającej z niedoboru żelaza to:
- Chroniczne zmęczenie
- Zmniejszenie tolerancji wysiłku fizycznego
- Bóle i zawroty głowy
- Zaburzenia koncentracji
- Zaburzenia rytmu serca
- Zimne kończyny
- Bladość skóry
- Nadmierne wypadanie włosów
- Łamliwe paznokcie
Jak leczyć anemię?
Podstawą leczenia anemii jest odpowiednia dieta, która opiera się na produktach bogatych w żelazo oraz wprowadzenie działań ułatwiających wchłanianie tego składnika mineralnego. W niektórych przypadkach konieczne jest również wprowadzenie suplementacji.
Do diety warto wprowadzić produkty bogate w żelazo hemowe, które wykazuje zdecydowanie lepszą wchłanialność. Są to:
- Czerwone mięso (szczególnie wołowię)
- Wątróbka
- Jaja
- Ryby
Dobrym źródłem żelaza niehemowego są produkty roślinne takie jak:
-
Pestki dyni i słonecznika
-
Sezam
-
Soczewica
-
Biała fasola
- Tofu
-
Kakao
-
Zielone warzywa liściaste szczególnie natka pietruszki
-
Kiełki
-
Suszone morele
Warto też pamiętać, że podaż witaminy C zwiększa wchłanianie żelaza z posiłku a tanina (występująca w herbacie i kawie) oraz duże ilości wapnia mogą je hamować.
Jakie badania wykonać w kierunku anemii?
- morfologia krwi
- stężenie żelaza
- stężenie ferrytyny
- stężenie transferyny
- TIBC, UIBC – czyli całkowita i utajona zdolności wiązania żelaza