Anemia inaczej niedokrwistość to stan chorobowy polegający na zmniejszeniu ilości erytrocytów oraz zmianie ich parametrów (m.in. objętości) co uniemożliwia prawidłowe przenoszenie tlenu przez hemoglobinę. Anemia jest dosyć powszechnym stanem u pacjentów po operacjach bariatrycznych. Sprawdź dlaczego tak się dzieje, jakie są objawy anemii i jak ją leczyć.

Przyczyny anemii po operacji bariatrycznej

Główną przyczyną anemii po operacji bariatrycznej są niedobory żelaza. Wynika to z:

  • Zmniejszonego spożycia żelaza – związane z jedzeniem małych objętościowo posiłków oraz trudnością w spożywaniu produktów bogatych w ten składnik (czerwone mięso, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy, pestki, zielone warzywa) szczególnie w pierwszych tygodniach od zabiegu
  • Zmniejszonego wydzielania kwasu żołądkowego (szczególnie dotyczy to zabiegu gastric bypass), który jest niezbędny do prawidłowego wchłaniania żelaza niehemowego)
  • Ograniczonego wchłaniania spowodowanego ominięciem dwunastnicy oraz zmianą w budowie kosmków jelitowych (szczególnie dotyczy to zabiegu gastric bypass)

Objawy anemii

Najczęstsze objawy anemii wynikającej z niedoboru żelaza to:

  • Chroniczne zmęczenie
  • Zmniejszenie tolerancji wysiłku fizycznego
  • Bóle i zawroty głowy
  • Zaburzenia koncentracji
  • Zaburzenia rytmu serca
  • Zimne kończyny
  • Bladość skóry
  • Nadmierne wypadanie włosów
  • Łamliwe paznokcie
błonnik w produktach zbożowych

Jak leczyć anemię?

Podstawą leczenia anemii jest odpowiednia dieta, która opiera się na produktach bogatych w żelazo oraz wprowadzenie działań ułatwiających wchłanianie tego składnika mineralnego. W niektórych przypadkach konieczne jest również wprowadzenie suplementacji.

Do diety warto wprowadzić produkty bogate w żelazo hemowe, które wykazuje zdecydowanie lepszą wchłanialność. Są to:

  • Czerwone mięso (szczególnie wołowię)
  • Wątróbka
  • Jaja
  • Ryby

Dobrym źródłem żelaza niehemowego są produkty roślinne takie jak:

  • Pestki dyni i słonecznika

  • Sezam

  • Soczewica

  • Biała fasola

  • Tofu
  • Kakao

  • Zielone warzywa liściaste szczególnie natka pietruszki

  • Kiełki

  • Suszone morele

Warto też pamiętać, że podaż witaminy C zwiększa wchłanianie żelaza z posiłku a tanina (występująca w herbacie i kawie) oraz duże ilości wapnia mogą je hamować.

 

Jakie badania wykonać w kierunku anemii?

  • morfologia krwi
  • stężenie żelaza
  • stężenie ferrytyny
  • stężenie transferyny
  • TIBC, UIBC – czyli całkowita i utajona zdolności wiązania żelaza

Więcej wpisów