Zielone muffinki ze szpinakiem - blog o zdrowym odchudzaniu

Słodkie zielone muffinki ze szpinakiem to świetny przykład połączenia deseru z warzywami.

W babeczkach smak szpinaku w ogóle jest niewyczuwalny, za to niewątpliwie słodycz zadowoli każdego smakosza i amatora deserów.

Do przygotowania muffinek wykorzystałam pełnoziarnistą mąkę i wiórki kokosowe. Dzięki temu mają niski indeks glikemiczny, a co za tym idzie mogą je jeść osoby będące na diecie odchudzającej, zmagające się z insulinooprnością i cukrzycą typu II.

Babeczki świetnie sprawdzą się jako deser w czasie Wielkanocy.

zielone muffinki ze szpinakiem

Ilość porcji

6

Czas

45 min

Kalorie w 1 porcji

295 kcal

Typ dania

Fit deser

Jak przygotować zielone muffinki ze szpinakiem?

Składniki

  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 90 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80-100 g ksylitolu
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 125 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

Mąkę, ksylitol, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia wymieszaj w misce.

Oderwij grubsze łodyżki szpinaku (jeżeli jest taka potrzeba, bo są grupe i twarde), następnie umieść go w pojemniku blendera. Dodaj mleko (lub napój roślinny jeżeli nie używaszmleka) i olej rzepakowy, dokładnie zmiksuj.

Składniki mokre wlej do suchych i delikatnie wymieszaj łyżką (już nie miksuj).

Ciasto nałóż do silikonowych lub papierowych foremek na muffinki. Piecz w 185 st. C (termoobieg) przez 30 min lub do suchego patyczka.

Informacja o składnikach odżywczych dla 1 porcji:

  • energia – 295 kcal
  • białko – 5,6 g
  • tłuszcz – 18,0 g
  • węglowodany – 20,0 g
fit faworki przepis

Więcej przepisów

czekoladowe ciasto z cukinii

Czekoladowe ciasto z cukinii

fit szarlotka przepis

Fit szarlotka

czekoladowe tartaletki blog

Czekoladowe tartaletki z wiśniami