Podstawową zasadą w czasie odchudzania jest spożywanie zbilansowanych posiłków, które dostarczają odpowiednie ilości węglowodanów, białka i tłuszczu. Placuszki zazwyczaj są ubogie w białko, ale dodając twaróg czy Skyr można przygotować smaczne i zbilansowane wysokobiałkowe placuszki z jabłkiem.
Placuszki są ekspresowe w przygotowaniu, sycące a dodatek jabłka sprawia, że smakują genialnie.
Placuszki możesz zjeść na śniadanie lub kolację, to świetna alternatywa kiedy masz ochotę na coś słodkiego.

Jak przygotować wysokobiałkowe placuszki z jabłkiem?
Składniki
- 150 g Skyru naturalnego
- 2 jajka
- 60 g mąki pełnoziarnistej pszennej
- 1 średnie jabłko
- 2 łyżki erytrolu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1-2 szczypty cynamonu(opcjonalnie)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
Jajka zmiksuj ze Skyrem, dodaj erytrol, proszek do pieczenia, szczyptę soli i mąkę. Opcjonalnie, jeżeli lubisz, dodaj 1-2 szczypty cynamonu. Dokładnie wymieszaj.
Jabłko obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, dodaj do ciasta, ponownie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i łyżką nałóż ciasto (2 łyżki na 1 placuszek). Smaż na małym ogniu (placuszki szybko się przypalają).
Z podanej ilości składników otrzymasz 6-8 placuszków co stanowi 2 porcje.
Informacja o składnikach odżywczych dla 1 porcji:
- energia – 370 kcal
- białko – 20,6 g
- tłuszcz – 16,5 g
- węglowodany – 34,3 g
