Słodycze i walentynki to nierozłączny zestaw. Na sklepowych pułkach, aż roi się od czekoladowych serduszek i liazków. Alternatywą do gotowych słodyczy, które niestety zawierają duże ilości cukru może być deser zrobiony w domu. Z okazji święta zakochanych przygotowałam coś specjalnego – Walentynkowy fit kopiec kreta.

Zamiast bananów użyłam wiśnie, a krem ma lekki truskawkowy smak. Do tego wszystkiego czekoladowa kruszonka… Na pewno taki fit deser przypadnie Ci do gustu.

Wszystkie składniki dobrane są tak, żeby deser miał niski ładunek glikemiczny. Możesz więc sięgać po niego spokojnie nawet kiedy jesteś na diecie odchudzającej lub zmagasz się z insulinoopornością.

fit kopiec kreta

Ilość porcji

8

Czas

40 min + schładzanie

Kalorie dla 1 porcji

267 kcal

Typ dania

Fit deser

Jak przygotować walentynkowy fit kopiec kreta?

Składniki

  • 130 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
  • 20 g kakao (1,5 łyżki)
  • 50-60 g ksylitolu (4 czubate łyżki)
  • 100 g masła
  • 50 g ksylitolu lub maltitolu
  • 3 krople aromatu waniliowego

KREM

  • 250 g ricotty
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 50 g ksylitolu lub maltitolu
  • 3 krople aromatu waniliowego
  • ½ opakowania galaretki truskawkowej bez cukru (CELIKO) – 1 płaska łyżka
  • 250-300 g rozmrożonych i wydrylowanych wiśni

Sposób przygotowania

Ser ricotta i jogurt grecki powinny mieć temperaturę pokojową.

Przygotuj kruche ciasto. Mąkę wymieszaj z kakao, ksylitolem (najlepiej zmiel na puder) lub maltitiolem i aromatem waniliowym. Masło lekko podgrzej i dodaj do suchych składników. Całość dokładnie wymieszaj i podziel na dwie części – większą (2/3 porcji ) i mniejszą (1/3 porcji).

Małą tortownicę (o średnicy 18 cm) wyłóż papierem do pieczenia i nałóż większą porcję ciasta. Masę wyrównaj palcami, wygładź i dokładnie wgnieć w dno tortownicy, tak żeby powstał mały bok. Mniejszą porcję ciasta rozdrobnij, tak żeby uzyskać kruszonkę i przełóż do drugiego naczynia do zapiekania (może być blaszka lub naczynie żaroodporne). Oba ciasta włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (termoobieg) i piecz 15 min.

W międzyczasie przygotuj krem. Ser wymieszaj z jogurtem greckim, ksylitolem lub maltitolem i aromatem waniliowym. Galaretkę wsyp do małej miseczki, zalej odrobiną wody i podgrzej chwilę (około 10 sekund) w mikrofalówce. Po wyjęciu dokładnie wymieszaj, tak żeby zniknęły grudki. Galaretkę lekko ostudź. Do płynnej galaretki dodaj 1 łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszaj. Czynność powtórz 2-3 razy. Następnie masę serową z galaretką przełóż do pozostałej masy w misce i zmiksuj do jednolitej masy. Wstaw na chwilę do lodówki.

Wiśnie rozmroź i odsącz nadmiar soku. Na dno wcześniej upieczonego ciasta nałóż wiśnie a później krem. Na koniec posyp czekoladową kruszonką.

Schłodź przed podaniem.

Informacja o składnikach odżywczych dla 1 porcji:

  • energia – 267 kcal
  • białko – 7,9 g
  • tłuszcz – 14,1 g
  • węglowodany – 19,3 g
  • ładunek glikemiczny – 6,4
czekoladowe ciasto z cukinii
Zimowe desery fit e-book

Jeżeli masz ochotę na tradycyjną wersję kopca kreta, oczywiście w wersji fit, to przepis niego znajdziesz w moim ebooku „Zimowe desery fit”.

Ebook zawiera 20 przepisów na ciasta, które idealnie sprawdzą się zimą. Karpatka fit, rafaello, tartaletki ala snicers to tylko jedne z propozycji.

Wszystkie desery przygotowane są bez cukru, bez białej mąki, charakteryzują się niskim ładunkiem glikemicznym i idealnie wpisują się w dietę odchudzającą.

Więcej przepisów