Makaron w sosie z kurkami i kurczakiem
Koniec lata kojarzy mi się zawsze z grzybami. W dzieciństwie, sierpień był czasem wielkiego grzybobrania. Z rodzicami co weekend przemierzałam kilometry lasów w poszukiwaniu podgrzybków, borowików i kurek. I to właśnie kurki szczególnie lubię. Z kurek można wyczarować przeróżne dania. Wykorzystuję je często do przygotowania jajecznicy, omletów i sosów.
Dzisiaj podzielę się z Wami ekspresowym przepisem na makaron w sosie z kurkami i kurczakiem.
Jak przygotować makaron w sosie z kurkami i kurczakiem?
Składniki
- 120-140 g makaronu pełnoziarnistego
- 100 g kurek
- ½ cebuli
- ½ opakowania Serka Łaciatego naturalnego
- 100-150 g upieczonej lub usmażonej piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- Przyprawy: ½ łyżeczki suszonego czosnku, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Makaron ugotować al dente. W międzyczasie kurki opłukać i pokroić w kostkę, cebulę posiekać, podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać serek, odrobinę wody i całość dokładnie wymieszać tak żeby powstał sos. Jeżeli sos będzie za gęsty dolać jeszcze trochę wody. Dodać suszony czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z makaronem i upieczonym kurczakiem pokrojonym w kostkę. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Ilość porcji: 2
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
- energia – 440,0 kcal
- białko – 24,0 g
- tłuszcz – 13,0 g
- węglowodany – 54,5 g
Danie odpowiednie dla osób zmagających się z:
- insulinoopornością i cukrzycą typu II
- hiperlipidemią – dodaj mniej serka (zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych)
- nadciśnieniem – użyj mniej soli
- dną moczanową
- PCOS
- niedoczynnością tarczycy
Poznaj również przepisy na:
4 przepis na pasty z wędzonej makreli