Makaron w sosie z kurkami i kurczakiem - Gabinet dietetyczny Perfect Line

Makaron w sosie z kurkami i kurczakiem

 

Koniec lata kojarzy mi się zawsze z grzybami. W dzieciństwie, sierpień był czasem wielkiego grzybobrania. Z rodzicami co weekend przemierzałam kilometry lasów w poszukiwaniu podgrzybków, borowików i kurek. I to właśnie kurki szczególnie lubię. Z kurek można wyczarować przeróżne dania. Wykorzystuję je często do przygotowania jajecznicy, omletów i sosów.
Dzisiaj podzielę się z Wami ekspresowym przepisem na makaron w sosie z kurkami i kurczakiem.

 

makaron z kurkami

Jak przygotować makaron w sosie z kurkami i kurczakiem?

Składniki

  • 120-140 g makaronu pełnoziarnistego
  • 100 g kurek
  • ½ cebuli
  • ½ opakowania Serka Łaciatego naturalnego
  • 100-150 g upieczonej lub usmażonej piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Przyprawy: ½ łyżeczki suszonego czosnku, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Makaron ugotować al dente. W międzyczasie kurki opłukać i pokroić w kostkę, cebulę posiekać, podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać serek, odrobinę wody i całość dokładnie wymieszać tak żeby powstał sos. Jeżeli sos będzie za gęsty dolać jeszcze trochę wody. Dodać suszony czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z makaronem i upieczonym kurczakiem pokrojonym w kostkę. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

 

Ilość porcji: 2

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

  • energia – 440,0 kcal
  • białko – 24,0 g
  • tłuszcz – 13,0 g
  • węglowodany – 54,5 g

Danie odpowiednie dla osób zmagających się z:

  • insulinoopornością i cukrzycą typu II
  • hiperlipidemią – dodaj mniej serka (zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych)
  • nadciśnieniem – użyj mniej soli
  • dną moczanową
  • PCOS
  • niedoczynnością tarczycy

Poznaj również przepisy na:

pasta z wędzonej makreli

4 przepis na pasty z wędzonej makreli

 

 

 

dietetyczne leczo

Dietetyczne leczo