Cukinia faszerowana chili con carne - blog o zdrowym odchudzaniu

Cukinia faszerowana chili con carne to idealny pomysł na szybki, letni obiad lub kolację. Przepis świetnie sprawdzi się też w czasie imprezy.

Farsz przygotowany jest z mięsa mielonego z dodatkiem czerwonej fasoli i kukurydzy. Cukinię śmiało możesz zastąpić bakłażanem.

Danie to z powodzeniem może być wartościowym, w pełni zbilansowanym posiłkiem – dodaj tylko pełoziarnistą grzankę lub ulubionę kaszę. 

Cukinia jest warzywem szczególnie polecanym w czasie odchudzania – dostarcza niewielu kalorii (tylko 17 kcal w 100g) a przy tym ma dużo błonnika. Duża zawrtość błonnika sprawia, że jest ona niezwykle sycąca.

 

Jeżeli lubisz cukinię sprawdź również przepis na Placuszki z cukinii

 

cukinia faszerowana chili con carne

Ilość porcji

2

Czas

40 min

Kalorie dla 1 porcji

347,5 kcal

Typ dania

Obiad, kolacja

Cukinia faszerowana chili con carne –

jak przygotować?

Składniki

  •  1 cukinia (ok. 400 g)
  • 150 g mięsa mielonego
  • 1 średni pomidor
  • 1/4 cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki tartej mozzarelli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Przyprawy: papryka mielona, oregano, czosnek suszony, sól, pieprz (ilość według uznania)

Sposób przygotowania

Cukinię umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Z każdej połówki wydrąż łyżką miąższ tworząc wgłębienie. Wydrążony miąższ pokrój w kostkę. Połówki cukinii skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w 200 st. C przez 20 min.

W międzyczasie podsmaż mięso mielone i posiekaną cebulę, dodaj pokrojonego pomidora, fasolę i kukurydzę, dodaj koncentrat pomidorowy. Smaż około 5 min, co chwilę mieszając. Dopraw do smaku czosnkiem, papryką, oregano, solą i pieprzem. Na koniec dodaj paprykę pokrojoną w kostkę.

Przygotowany farsz nałóż na podpieczoną cukinię, posyp tartą mozzarellą. Piecz w 200 st. C przez 15 min.

Informacja o składnikach odżywczych dla 1 porcji:

  • energia – 347,5 kcal
  • białko – 28,5 g
  • tłuszcz – 15,9 g
  • węglowodany – 26,5 g
cukinia faszerowana chili con carne przepis

Więcej przepisów