Cukinia faszerowana chili con carne to idealny pomysł na szybki, letni obiad lub kolację. Przepis świetnie sprawdzi się też w czasie imprezy.
Farsz przygotowany jest z mięsa mielonego z dodatkiem czerwonej fasoli i kukurydzy. Cukinię śmiało możesz zastąpić bakłażanem.
Danie to z powodzeniem może być wartościowym, w pełni zbilansowanym posiłkiem – dodaj tylko pełoziarnistą grzankę lub ulubionę kaszę.
Cukinia jest warzywem szczególnie polecanym w czasie odchudzania – dostarcza niewielu kalorii (tylko 17 kcal w 100g) a przy tym ma dużo błonnika. Duża zawrtość błonnika sprawia, że jest ona niezwykle sycąca.
Jeżeli lubisz cukinię sprawdź również przepis na Placuszki z cukinii

Ilość porcji
2
Czas
40 min
Kalorie dla 1 porcji
347,5 kcal
Typ dania
Obiad, kolacja
Cukinia faszerowana chili con carne –
jak przygotować?
Składniki
- 1 cukinia (ok. 400 g)
- 150 g mięsa mielonego
- 1 średni pomidor
- 1/4 cebuli
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki tartej mozzarelli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Przyprawy: papryka mielona, oregano, czosnek suszony, sól, pieprz (ilość według uznania)
Sposób przygotowania
Cukinię umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Z każdej połówki wydrąż łyżką miąższ tworząc wgłębienie. Wydrążony miąższ pokrój w kostkę. Połówki cukinii skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w 200 st. C przez 20 min.
W międzyczasie podsmaż mięso mielone i posiekaną cebulę, dodaj pokrojonego pomidora, fasolę i kukurydzę, dodaj koncentrat pomidorowy. Smaż około 5 min, co chwilę mieszając. Dopraw do smaku czosnkiem, papryką, oregano, solą i pieprzem. Na koniec dodaj paprykę pokrojoną w kostkę.
Przygotowany farsz nałóż na podpieczoną cukinię, posyp tartą mozzarellą. Piecz w 200 st. C przez 15 min.
Informacja o składnikach odżywczych dla 1 porcji:
- energia – 347,5 kcal
- białko – 28,5 g
- tłuszcz – 15,9 g
- węglowodany – 26,5 g
