4 przepisy na pasty z wędzonej makreli - Gabinet dietetyczny Perfect Line

4 przepisy na pasty z wędzonej makreli

 

Pasty kanapkowe są idealnym pomysłem na szybkie śniadanie. Można je przygotowywać na milion różnych sposobów,  a później podawać z chlebem a także faszerować połówki jajek. Są też bardzo zdrową alternatywą dla standardowych kanapek z wędliną czy żółtym serem. Poniżej znajdziesz 4 przepisy na pasty z wędzonej makreli, które często goszczą w moim domu. W ten sposób przemycam do diety zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3. Są one bez wątpienia niezbędnym składnikiem prawidłowej diety. Poprawiają nie tylko odporność, ale także istotnie regulują cholesterol, mają działanie przeciwzapalne, są niezbędne przy dietetycznym leczeniu zaburzeń hormonalnych a nawet wykazują działanie przeciwdepresyjne. Z pewnością warto włączyć je do codziennego menu.

 

Pasta  z wędzonej makreli Pasta z wędzonej makreli z paprykąz papryką

 

Składniki

    • 140 g wędzonej makreli
    • 1/3 czerwonej papryki (około 80 g)
    • 1 duży ogórek kiszony lub konserwowy
    • ½ małej cebuli (około 25 g)
    • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
    • 1 łyżka majonezu
    • przyprawy: sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Makrelę obierz dokładnie z ości i włóż do miski, rozgnieć widelcem. Cebulę i szczypiorek drobno posiekaj, paprykę i ogórka kiszonego pokrój w kostkę. Następnie warzywa przełóż do miski z rybą. Dodaj majonez i całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Ilość porcji: 2

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

  • energia – 257,0 kcal
  • białko – 15,5 g
  • tłuszcz – 19,6 g
  • węglowodany – 5,2 g

 

Pasta z wędzonej makreli z pomidoramiPasta z wędzonej makreli klasyczna

 

Składniki

  • 140 g wędzonej makreli
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka majonezu
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Makrelę obierz dokładnie z ości i włóż do miski, rozgnieć widelcem. Następnie dodaj majonez, koncentrat pomidorowy, drobno posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Całość dokładnie wymieszaj i pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Ilość porcji: 2

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

  • energia – 246,5 kcal
  • białko – 15,8 g
  • tłuszcz – 19,5 g
  • węglowodany – 3,1 g

 

 

Pasta z wędzonej makreli z suszonymi

pomidoramiPasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami

 

Składniki

  • 140 g wędzonej makreli
  • 3-4 suszone pomidory
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • przyprawy: 1 szczypta słodkiej papryki suszonej, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Makrelę obierz dokładnie z ości i włóż do miski, rozgnieć widelcem. Następnie pomidory suszone pokrój w drobną kostkę i dodaj do ryby. Dołóż majonez, drobno posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Na koniec całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku suszoną papryką, solą i pieprzem.

Ilość porcji: 2

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

  • energia – 272,0 kcal
  • białko – 16,0 g
  • tłuszcz – 21,4 g
  • węglowodany – 5,2 g

 

 

Pasta z wędzonej makreli z jajkiem

i rzodkiewkąPasta z wędzonej makreli z jajkiem i rzodkiewką

 

Składniki

  • 70 g wędzonej makreli
  • 1 jajko na twardo
  • 4 rzodkiewki
  •  ½ małej cebuli (około 25 g)
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka majonezu
  • przyprawy: 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Makrelę obierz dokładnie z ości i włóż do miski, rozgnieć widelcem. W międzyczasie jajko ugotuj na twardo, ostudź,  następnie pokrój w małą kostkę i dodaj do ryby. Cebulę, natkę pietruszki i koperek drobno posiekaj, rzodkiewkę pokrój w kostkę. Warzywa przełóż do miski. Dodaj majonez i wszystkie przyprawy. Na koniec całość dokładnie wymieszaj.

Ilość porcji: 2

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

  • energia – 213,0 kcal
  • białko – 11,9 g
  • tłuszcz – 16,9 g
  • węglowodany – 3,5 g

 

Danie odpowiednie dla osób zmagających się z:

  • insulinoopornością i cukrzycą typu II
  • hiperlipidemią
  • nadciśnieniem – użyj mniej soli
  • dną moczanową – użyj gotowanego na parze filetu z dorsza zamiast wędzonej makreli
  • PCOS
  • niedoczynnością tarczycy

 

Poznaj również przepisy na:

dietetyczne leczo

Dietetyczne leczo

 

 

 

 

makaron w sosie z kurkami i kurczakiem

Makaron w sosie z kurkami i kurczakiem