Pasty kanapkowe są idealnym pomysłem na szybkie śniadanie lub kolację. Można je przygotowywać na milion różnych sposobów,  a później podawać z chlebem a także faszerować połówki jajek. Są też bardzo zdrową alternatywą dla standardowych kanapek z wędliną czy żółtym serem.

Poniżej znajdziesz 4 przepisy na dietetyczne pasty z wędzonej makreli, które często goszczą w moim domu i moich pacjentów.

W ten sposób przemycam do diety zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3. Są one bez wątpienia niezbędnym składnikiem prawidłowej diety. Poprawiają nie tylko odporność, ale także istotnie regulują cholesterol, mają działanie przeciwzapalne, są niezbędne przy dietetycznym leczeniu zaburzeń hormonalnych a nawet wykazują działanie przeciwdepresyjne. Z pewnością warto włączyć je do codziennego menu.

dietetyczne pasty z makreli

Pasta z wędzonej makreli z papryką

Ilość porcji

2

Czas

10 min

Kalorie dla 1 porcji

257 kcal

Typ dania

Śniadanie, kolacja

Składniki

  • 140 g wędzonej makreli
  • 1/3 czerwonej papryki (około 80 g)
  • 1 duży ogórek kiszony lub konserwowy
  • ½ małej cebuli (około 25 g)
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 płaska łyżka majonezu (polecam Kielecki)
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Makrelę obierz dokładnie z ości i włóż do miski, rozgnieć widelcem.

Cebulę i szczypiorek drobno posiekaj, paprykę i ogórka kiszonego pokrój w kostkę.

Następnie warzywa przełóż do miski z rybą. Dodaj majonez i całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Informacja o składnikach odżywczych dla 1 porcji:

  • energia – 257,0 kcal
  • białko – 15,5 g
  • tłuszcz – 19,6 g
  • węglowodany – 5,2 g
pasta z wędzonej makreli z papryką

Czerwona pasta z wędzonej makreli

Ilość porcji

2

Czas

10 min

Kalorie dla 1 porcji

246,5 kcal

Typ dania

Śniadanie, kolacja

Składniki

  • 140 g wędzonej makreli
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka majonezu
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Makrelę obierz dokładnie z ości i włóż do miski, rozgnieć widelcem.

Następnie dodaj majonez, koncentrat pomidorowy, drobno posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek.

Całość dokładnie wymieszaj i pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Informacja o składnikach odżywczych dla 1 porcji:

  • energia – 246,5 kcal
  • białko – 15,8 g
  • tłuszcz – 19,5 g
  • węglowodany – 3,1 g
czerwona pasta z wedzonej makreli z pomidorami

Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami

Ilość porcji

2

Czas

10 min

Kalorie dla 1 porcji

272,0 kcal

Typ dania

Śniadanie, kolacja

Składniki

  • 140 g wędzonej makreli
  • 3-4 suszone pomidory
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • przyprawy: 1 szczypta słodkiej papryki suszonej, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Makrelę obierz dokładnie z ości i włóż do miski, rozgnieć widelcem.

Następnie pomidory suszone pokrój w drobną kostkę i dodaj do ryby.

Dołóż majonez, drobno posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Na koniec całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku suszoną papryką, solą i pieprzem.

Informacja o składnikach odżywczych dla 1 porcji:

  • energia – 272,0 kcal
  • białko – 16,0 g
  • tłuszcz – 21,4 g
  • węglowodany – 5,2 g
pasta z makreli z suszonymi pomidorami

Pasta z wędzonej makreli z jajkiem i rzodkiewką

Ilość porcji

2

Czas

10 min

Kalorie dla 1 porcji

256,0 kcal

Typ dania

Śniadanie, kolacja

Składniki

  • 70 g wędzonej makreli
  • 2 jajka na twardo
  • 4 rzodkiewki
  •  ½ małej cebuli (około 25 g)
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka majonezu
  • przyprawy: 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Makrelę obierz dokładnie z ości i włóż do miski, rozgnieć widelcem.

W międzyczasie jajka ugotuj na twardo, ostudź,  następnie pokrój w małą kostkę i dodaj do ryby.

Cebulę, natkę pietruszki i koperek drobno posiekaj, rzodkiewkę pokrój w kostkę. Warzywa przełóż do miski. Dodaj majonez i wszystkie przyprawy. Na koniec całość dokładnie wymieszaj.

Informacja o składnikach odżywczych dla 1 porcji:

  • energia – 256,0 kcal
  • białko – 15,6 g
  • tłuszcz – 19,7 g
  • węglowodany – 5,4 g
pasta z wędzonej makreli z jajkiem i rzodkiewką

Więcej przepisów

czekoladowe ciasto z cukinii

Czekoladowe ciasto z cukinii

makaron z kurczakiem i kurkami

Fit makaron z kurczakiem i kurkami