4 przepisy na pasty z wędzonej makreli
Pasty kanapkowe są idealnym pomysłem na szybkie śniadanie. Można je przygotowywać na milion różnych sposobów, a później podawać z chlebem a także faszerować połówki jajek. Są też bardzo zdrową alternatywą dla standardowych kanapek z wędliną czy żółtym serem. Poniżej znajdziesz 4 przepisy na pasty z wędzonej makreli, które często goszczą w moim domu. W ten sposób przemycam do diety zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3. Są one bez wątpienia niezbędnym składnikiem prawidłowej diety. Poprawiają nie tylko odporność, ale także istotnie regulują cholesterol, mają działanie przeciwzapalne, są niezbędne przy dietetycznym leczeniu zaburzeń hormonalnych a nawet wykazują działanie przeciwdepresyjne. Z pewnością warto włączyć je do codziennego menu.
Pasta z wędzonej makreli
z papryką
Składniki
-
- 140 g wędzonej makreli
- 1/3 czerwonej papryki (około 80 g)
- 1 duży ogórek kiszony lub konserwowy
- ½ małej cebuli (około 25 g)
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka majonezu
- przyprawy: sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Makrelę obierz dokładnie z ości i włóż do miski, rozgnieć widelcem. Cebulę i szczypiorek drobno posiekaj, paprykę i ogórka kiszonego pokrój w kostkę. Następnie warzywa przełóż do miski z rybą. Dodaj majonez i całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ilość porcji: 2
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
- energia – 257,0 kcal
- białko – 15,5 g
- tłuszcz – 19,6 g
- węglowodany – 5,2 g
Pasta z wędzonej makreli z pomidorami
Składniki
- 140 g wędzonej makreli
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka majonezu
- przyprawy: sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Makrelę obierz dokładnie z ości i włóż do miski, rozgnieć widelcem. Następnie dodaj majonez, koncentrat pomidorowy, drobno posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Całość dokładnie wymieszaj i pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ilość porcji: 2
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
- energia – 246,5 kcal
- białko – 15,8 g
- tłuszcz – 19,5 g
- węglowodany – 3,1 g
Pasta z wędzonej makreli z suszonymi
pomidorami
Składniki
- 140 g wędzonej makreli
- 3-4 suszone pomidory
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka majonezu
- przyprawy: 1 szczypta słodkiej papryki suszonej, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Makrelę obierz dokładnie z ości i włóż do miski, rozgnieć widelcem. Następnie pomidory suszone pokrój w drobną kostkę i dodaj do ryby. Dołóż majonez, drobno posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Na koniec całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku suszoną papryką, solą i pieprzem.
Ilość porcji: 2
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
- energia – 272,0 kcal
- białko – 16,0 g
- tłuszcz – 21,4 g
- węglowodany – 5,2 g
Pasta z wędzonej makreli z jajkiem
i rzodkiewką
Składniki
- 70 g wędzonej makreli
- 1 jajko na twardo
- 4 rzodkiewki
- ½ małej cebuli (około 25 g)
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka majonezu
- przyprawy: 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Makrelę obierz dokładnie z ości i włóż do miski, rozgnieć widelcem. W międzyczasie jajko ugotuj na twardo, ostudź, następnie pokrój w małą kostkę i dodaj do ryby. Cebulę, natkę pietruszki i koperek drobno posiekaj, rzodkiewkę pokrój w kostkę. Warzywa przełóż do miski. Dodaj majonez i wszystkie przyprawy. Na koniec całość dokładnie wymieszaj.
Ilość porcji: 2
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
- energia – 213,0 kcal
- białko – 11,9 g
- tłuszcz – 16,9 g
- węglowodany – 3,5 g
Danie odpowiednie dla osób zmagających się z:
- insulinoopornością i cukrzycą typu II
- hiperlipidemią
- nadciśnieniem – użyj mniej soli
- dną moczanową – użyj gotowanego na parze filetu z dorsza zamiast wędzonej makreli
- PCOS
- niedoczynnością tarczycy
Poznaj również przepisy na:
Makaron w sosie z kurkami i kurczakiem